Bestaande Woning Bouw


De renovatiemarkt en de komende jaren

2 juni, 2009 | door Martin Liebregts

Eerder al verscheen op de kennisbank het artikel een woningbouwopgave groter dan ooit. Hierin wordt de toekomst van de bouwopgave in zijn totaliteit besproken. De berichten in het nieuws over de (nieuw)bouwsector zijn niet positief. Maar wat betekent dit voor de renovatiemarkt?


In het eerder genoemde artikel wordt gezegd dat de opgave in de bestaande bouw naar omvang en aard wordt bepaald door een samenspel van een aantal factoren. Belangrijk hierbij zijn onder meer de levensduur van de woningen en de cycli van de onderhoud- en renovatie-ingrepen. De uitgangskwaliteit en de gewenste kwaliteit zijn verder bepalend voor die ingrepen. Tot slot bepaalt de sociaaleconomische context in welke mate of vooral in welk tempo de opgave wordt gerealiseerd.

Die context is het laatste jaar wel wat gewijzigd. Maar wat betekent dat volgens u voor de omvang van de renovatiemarkt? Zal de verschuiving meer doorslaan naar de renovatiemarkt, aangezien de nieuwbouw toch al terugloopt? Wordt renovatie bepalend in de bouwprognoses? Of valt het allemaal wel mee en verandert er niet zoveel en zullen de renovatiewerkzaamheden in hetzelfde tempo doorgaan als voorheen. Of worden renovaties en onderhoudsingrepen uitgesteld en zal ook de renovatiemarkt krimpen. Geef uw mening in de poll van juni.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Kosten, Proces, Renovatie en onderhoud| Reacties uitgeschakeld voor De renovatiemarkt en de komende jaren

Je kunt niet meer reageren!