Bestaande Woning Bouw


de belofte van duizend woningen per dag

22 augustus, 2018 | door Yuri van Bergen

Leestijd 8 – 10 minuten, door Yuri van Bergen

โ€˜De belofte van duizend woningen per dag, sociaal ontwerp in bewegingโ€™ is geschreven ter gelegenheid van de opening van een nieuwe blog. De blog bestaandewoningbouw.nl gaat vanaf vandaag verder onder de naam: www.duizendwoningenperdag.nl.

Voor het eerst sinds de wederopbouw van onze woningvoorraad hebben we als eigenaar en/ of bewoner geen volledige invloed meer op de manier waarop we wonen. De keuze om veel of weinig geld aan je woning uit te geven was tot nu toe altijd onze eigen verantwoordelijkheid. Misschien zijn de resultaten daarvan niet allemaal even mooi, betaalbaar of duurzaam maar we nemen hiervoor over het algemeen zelf wel de volledige verantwoordelijkheid.

Sinds de komst van het klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving zijn de spelregels echter ineens en onomkeerbaar veranderd. Met het doel om over 32 jaar nagenoeg geen CO2 uitstoot te produceren door het gebruik van onze woningen krijgen we, de 17 miljoen gebruikers, er een nieuwe verantwoordelijkheid bij. Helaas hebben we momenteel NUL invloed op de manier waarop we dit gaan doen. Het dichtdraaien van de Groningse gaskraan en het selecteren van de eerste aardgasloze woonwijken zijn hiervan voor ons direct voelbare voorbeelden van opgelegde maatregelen.

En dat is nog maar het begin van de verduurzaming van de Nederlandse bebouwde omgeving. Eรฉn ding is zeker, de transitie naar CO2 neutraal wonen gaan we op vele verschillende manieren merken. Gezien deze verduurzamingsopgave staat het nu al vast dat alle ruim 7,5 miljoen bestaande woningen de komende dertig jaar nog minimaal รฉรฉn grote verandering zullen ondergaan. Dus ook jouw woning komt aan de beurt! Bij โ€˜een grote verandering’ moet je niet denken aan een nieuw kozijn of een nieuwe cv-ketel, maar eerder aan een compleet nieuwe voorgevel of een nieuw dak inclusief nieuwe installaties.

 

Lees dit artikel verder op onze nieuwe blog:

www.duizendwoningenperdag.nl

 

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Bewoners aan de knoppen, Bouwtechniek, Circulaire economie, Duurzaamheid, Kwaliteiten, Proces, Stedenbouw en architectuur, Wonen| Geen reacties »

Plaats een reactie