Bestaande Woning Bouw


Individuele cv-ketels na onredelijke stookkosten

21 augustus, 2007 | door Susan Huijbregts

Onno van RijsbergenDe energiekosten zijn de afgelopen jaren nog sneller gestegen dan de huren. Alle reden dus om die goed in de gaten te houden, zeker in complexen met collectieve verwarming. Voor een Amsterdamse bewonerscommissie onderzocht adviseur woningkwaliteit Onno van Rijsbergen van het Woonbond Kennis- en Adviescentrum (WKA) of de stookkosten onredelijk hoog waren.

Onredelijk hoge collectieve stookkosten download artikel [pdf|924k]

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Kosten, Kwaliteiten| 2 Reacties »

2 Reacties op “Individuele cv-ketels na onredelijke stookkosten”

  1. Reactie door: hans wouters 13 september, 2007 om 15:25

    Wordt hier het kind met het badwater weggegooid? Om CO2-doelstellingen te halen wordt vaak gekozen voor warmtelevering. Warmtelevering op complexniveau biedt energie-efficiente oplossingen in de vorm van bio-WKK, houtketel, koudewarmteopslag, warmtekracht en aansluiting op stadsverwarming. Door nu te kiezen voor individuele ketels worden deze mogelijkheden voor de toekomst uitgesloten. Terwijl voor de korte termijn waarschijnlijk simpele oplossingen voorhanden waren geweest om tegemoet te komen aan de (terechte) klachten van de bewoners.

  2. Reactie door: Onno van Rijsbergen 20 september, 2007 om 11:51

    De keuze voor individuele ketels is inderdaad niet meteen de beste keuze. Wij hebben dat ook niet actief geadviseerd. De verhuurder heeft die keuze gemaakt en dat zien we vaker omdat de verhuurder de discussies en vragen over stookkosten afrekeningen zat zijn. Ook huurders geven vaak aan liever individuele ketels te hebben om van het gedoe af te zijn. Wij geven zelf aan dat collectieve installaties wel degelijk zuinig kunnen zijn en inderdaad in de toekomst makkelijker weer aan te passen zijn. Maar uiteindelijk gaat het niet alléén om dat energieverbruik, maar ook over een prettig bruikbaar systeem, dat makkelijk te beheren is en simpel en eenduidig in zijn kostenstructuur is. Helaas is dat bij blokverwarming niet altijd het geval en bij stadsverwarming is het momenteel een nog veel grotere ramp als het gaat over een heldere kostenstructuur.