Bestaande Woning Bouw


Aantekening: bergruimte, de sleutel voor overzichtelijk wonen

18 maart, 2014 | door Martin Liebregts

De bergruimte is altijd de sluitpost van de woning. Het wordt vaak als restruimte gezien in de huidige woningontwerpen. Dit staat in schril contrast met de toegenomen spullen van de bewoners (zowel dagelijks als seizoengebonden). De bergruimte van de woning wordt soms getypeerd als de stortplaats van de woning omdat we er nauwelijks orde in kunnen scheppen. De meest praktische richtlijnen worden vergeten, zoals scheiding tussen dagelijkse en seizoengebonden spullen, zet niets neer wat je ook op kunt hangen, pas planken toe. Maar als de ruimte te klein of onjuist vormgegeven is, kom je er ook niet. Al tientallen jaren staat bij de knelpunten over de woning van het VAC op de eerste plaats de te kleine en/of onhandig ingedeelde bergruimte. Dit geldt zowel voor de binnenberging als de buitenberging, die beide toch een afmeting moeten hebben tussen de 3 en 6 vierkante meter.

Tegelijkertijd is het aantal apparaten en machines in de woning snel toegenomen: wasmachine, droger, koelkast, diepvriezer, cv-installatie, luchtbehandelingsunit en tegenwoordig ook boiler en pompen. Dit komt nog bovenop de eerdergenoemde dagelijkse en seizoengebonden spullen.
Het wordt tijd dat we met elkaar serieus nadenken over de functie opbergen en daar in en buiten de woning voldoende ruimte geven. Uiteindelijk is de bergruimte de sleutel voor overzichtelijk wonen, met al of niet zelf gekozen chaos.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Kwaliteiten, Renovatie en onderhoud, Wonen| Reacties uitgeschakeld voor Aantekening: bergruimte, de sleutel voor overzichtelijk wonen

Je kunt niet meer reageren!