Bestaande Woning Bouw


Bedrijfslasten ook in 2008 ‘boveninflatoir’

21 december, 2009 | door Dyon Noy

Het sectorbeeld realisaties woningcorporaties 2008 [pdf|500Kb] van het CFV bevestigt wederom het beeld van de afgelopen jaren.¬†De¬†groei van de¬†bedrijfslasten is onstuitbaar.¬†Ten opzichte van¬†2001¬†stegen deze¬†lasten in het jaar 2008¬†met¬†ongeveer ‚ā¨ 800 per woning¬†meer dan¬†te rechtvaardigen op basis van de inflatie.¬†Huuropbrengsten¬†volgen juist weer wel de inflatie. Daarom daalde de netto exploitatiekasstroom: huur minus¬†bedrijfslasten. Deze netto exploitatiekasstroom is cruciaal voor financiering van de corporatiesector.
bedrijfslasten 2001-2008

Oorzaken

Het CFV noemt de stijging van bedrijfslasten ‘de meest in het oog springende ontwikkeling in 2008’. Welke verklaringen ziet het CFV? Stijgende loonkosten door een verbeterende CAO. Uitbreiding van het personeelsbestand. Toename van de opgave van corporaties. Ook inefficienties kunnen een verklaring vormen.

Voornemens 2010

De stijging van de bedrijfslasten verlaagt de bedrijfswaarde per woning met een kwart: ruim ‚ā¨ 10.000! Middelen die niet meer inzetbaar zijn voor kerntaken. Beteugeling van stijging van bedrijfslasten ontbreekt daarom niet op het lijstje met goede voornemens voor 2010. Instandhoudingsonderhoud is sober en doelmatig. De werkorganisatie opereert ‘lean en mean’. Een inkoopplan draagt bij aan optimale verhouding tussen prijs en kwaliteit van alle inkoop.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Beheer, Kosten, Voorraad| Reacties uitgeschakeld voor Bedrijfslasten ook in 2008 ‘boveninflatoir’

Je kunt niet meer reageren!