Bestaande Woning Bouw


Bezorgd over zorg voor huurders

13 december, 2010 | door Dyon Noy

De gemiddelde leeftijd van huurwoningen stijgt permanent. Inmiddels al bijna 40 jaar. Verklaring is de geringe aanwas van nieuwbouw. Opvallend is dat iets vergelijkbaars zich met bewoners voordoet. De gemiddelde leeftijd van huurders stijgt. Geen aanwas van jongeren. Huurders gaan niet meer rond hun 65e levensjaar naar het bejaardenhuis. Liefst sterven in het harnas van de zo nodig aangepaste huurwoning. Zo thuis mogelijk. Dit sluit mooi aan bij overheidsbeleid.


Toch ligt er een forse bedreiging op de loer. Om met een zorgvraag thuis te kunnen blijven wonen is wel thuiszorg nodig. Niet alleen vergrijst Nederland in hoog tempo. Ook slaat ontgroening toe. De beroepsbevolking krimpt. Allerlei sectoren spannen zich nu al in om jongeren zo vroeg mogelijk te binden. Behoud van de omvang binnen de eigen sector is uitgangspunt. Van onderwijs tot techniek. Het SCP slaat alarm. Hoezo de beroepsbevolking op peil houden? In 2030 is er door die vergrijzing zelfs 30% meer personeel in de zorg nodig. Thuis blijven wonen zonder thuiszorg? Onmogelijk. Wat betekent dit voor woningcorporaties. Uiteraard ligt hier niet de taak om het personeelsprobleem van de zorg op te lossen. Wel vraagt het om strategische visie op het ‘verlengd thuis wonen’. De trias cura als leidraad:

Deze trias cura komt tegemoet aan het uitgangspunt om mensen zo optimaal mogelijk de regie over hun eigen leven te laten behouden. Met het dreigend tekort aan verplegend personeel als stok achter de deur.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Beheer, Doelgroep, Voorraad| Reacties uitgeschakeld voor Bezorgd over zorg voor huurders

Je kunt niet meer reageren!