Bestaande Woning Bouw


Binnen 10 jaar einde aardgastijdperk in zicht?!

17 augustus, 2012 | door Wim van den Bergh

Ik moet een jaar of tien zijn geweest. Veel drukte ‚Äės-avonds in de straat. Het was richting herfst en al aan het schemeren. Plotsklaps in heel de stad op elke hoek van de straat, stonden allemaal mensen met stalen buizen van ongeveer twee meter hoog met daarop vlammen. Ergens half jaren zestig in de vorige eeuw (toch nog maar zo‚Äôn 50 jaar geleden) werd er op die wijze in heel Nederland gefaseerd afscheid genomen van het tot dan toe veel geprezen Stadsgas. Het affakkelen van het leidingnet door heel de stad was een mooi schouwspel. Massaal schakelden we over op het veel schonere aardgas. Een m3 gas kostte in die periode ongeveer 5 eurocent. De bel in Slochteren zou ons ongekende welvaart brengen. Momenteel exporteren we per jaar 57 miljard m3 gas naar het buitenland en importeert Nederland 25 miljard m3. Het huishoudelijk deel is met 15 miljard m3 van het binnenlands verbruik van 52 miljard m3 verantwoordelijk voor 1/3 deel van het totale gasverbruik. Per aansluiting gemiddeld minder dan 2.000 m3.

Successtory!

Tot zover lijkt het een grote successtory. Een nuancering is echter op zijn plaats. Ondanks de vooruitzichten van de nog beschikbare voorraden in de Nederlandse bodem, zijn er de afgelopen tien jaar geen substanti√ęle nieuwe gasvelden meer gevonden. We exporteerden in 2010 bijvoorbeeld toch weer 10% meer dan in 2009. Het huishoudelijk eigen verbruik bleef nagenoeg gelijk. Er vanuit gaande dat er geen grote substanti√ęle gasvelden in Nederland meer worden aangeboord, dan raakt het einde van de ‚Äúbel van Slochteren‚ÄĚ (gas uit Nederlandse bodem) in zicht. (schatting is nog een voorraad in de Nederlandse bodem voor tien jaar). Wat mij betreft is het nu dan ook de hoogste tijd om daarop te anticiperen, Denemarken loopt daarbij voorop. Ook dat land heeft nu nog aardgas in de bodem, maar realiseert zich dat de fossiele brandstoffen eindig zijn. Daar wordt per 1 januari 2013 gestopt met het toepassen van aardgas- en olie gestookte CV ketels in nieuwe woningen. Zij maken versneld de slag door veel meer in te zetten op hernieuwbare energie, dus wind, water, hout en zon. Een dergelijke gedragslijn, afgedwongen door een rijksoverheid met visie, ontbreekt bij ons momenteel. In eerste instantie wordt het gas te gelde gemaakt ten behoeve van de schatkist om allerhande infrastructuur van te bekostigen. We focussen ons v√≥√≥r alles op vandaag en gisteren. Vooral niet op de dag van overmorgen. De druk om het tij te keren zal dan ook met name liggen bij het nemen van eigen initiatief.

Werkelijkheid versus fictie inzake het totale huishoudelijk energieverbruik!

Even wat ontzenuwen. Als je een willekeurig persoon vraagt wat het huishoudelijk energieverbruik per huishouden in 1975 (4.56 miljoen hh) was tov 2011 (7.47 miljoen hh), dan is het antwoord in de meeste gevallen: ‚Äėmeer dan verdubbeld‚Äô. Dit is echter een broodje aap. Per huishouden is het verbruik niet gestegen maar zelfs gedaald. Ook per hoofd van de bevolking is dit gedaald. In 1975 waren er 13.5 miljoen en in 2011 16.5 miljoen Nederlanders. We consumeerden in 2011 net zoveel energie als in 1975, maar zijn wel met drie miljoen mensen meer. Dit zegt niets over of we niet minder zouden kunnen, moeten, willen verbruiken. Dit mede gezien de aanslag die we op onze planeet plegen. Fossiele brandstoffen zijn nu eenmaal eindig.
Ten aanzien van de M-factor (maatschappelijke verantwoordelijkheid) in de corporatiesector ligt daar een gigantische uitdaging. Een veel grotere inspanning dan tot nu toe, om Nederland versneld te laten vergroenen en de totale woonlast duurzaam betaalbaar te houden, is een must. Daarbij is een bredere toepassing in de bestaande bouw van zon, wind, water en hout voor de opwekking van energie essentieel. Dit naast het beperken van het verbruik door het werken aan gedragsverandering, het isoleren van woningen en het toepassen van minder energie vragende installaties. Een omschakeling van aardgas voor verwarming naar elektriciteit ligt eveneens voor de hand. Het daarop anticiperen zoals Denemarken dit nu nationaal per 1 januari 2013 doet, lijkt mij voor de BV Nederland op korte termijn eveneens een noodzaak. De corporatiesector kan hier als een katalysator functioneren. Het aardgastijdperk loopt ten einde! Op naar het zonnetijdperk.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Duurzaamheid, Renovatie en onderhoud| 1 Reactie »

Een reactie op “Binnen 10 jaar einde aardgastijdperk in zicht?!”

  1. Reactie door: Bart Jansen 21 augustus, 2012 om 17:16

    Roerend mee eens! Wat Denemarken betreft; zij hebben een doelstelling om in 2020 30% van de energiebehoefte duurzaam op te wekken. Momenteel is dit al 22%. Wij mikken in 2020 op nog niet de helft (14%) in 2020 en zitten op nog geen 4%.
    Werk aan de winkel!