Bestaande Woning Bouw


corporatie als reddingsboei zorg?

27 juli, 2010 | door Dyon Noy

Veel ondernemers in de ouderenzorg hijsen de stormbal. Kosten exploderen en de overheid hanteert de kaasschaaf permanent. Er moet extreem kort aan de wind gezeild worden. Kosten stijgen niet alleen door¬†bekende trends als ontgroening en vergrijzing.¬†Klanten stellen steeds hogere eisen.¬†En hier komt sinds de kredietcrisis ook de¬† immense bezuinigingsopgave van de overheid bij. Den Haag heeft¬†allerlei relatief eenvoudige instrumenten om kosten te beinvloeden. Denk aan lastenverzwaring door verhoging van premies en hogere eigen bijdragen. Maar¬†ook¬†minder in het oog springende opties.¬†Strenger indiceren, bevriezing van¬†tariefstructuur, plafonds bij het zorgkantoor. Of be√ęindiging van allerlei¬†projectsubsidies.

Samenwerking

Het eigen vermogen van zorgondernemers is niet bijzonder groot. Zwarte cijfers veranderen snel in rode, waarna het einde vlot nadert. Welke mogelijkheden zijn er voor zorgondernemers om zich optimaal te wapenen voor de storm? Verschillende strategieen. [pdf|211Kb] Meer focus op kernactiviteiten, efficiencyverhoging of samenwerking met de corporatiesector. De reddingsboei? Overname van de rol van ontwikkelaar en exploitant van zorgvastgoed door corporaties ligt voor de hand. Er is in de corporatiesector nu eenmaal financieringscapaciteit, ontwikkelkwaliteit en expertise rondom vastgoedexploitatie.

Reddingsboei

Echte samenwerking gaat natuurlijk verder. Oplossingen gericht op het ‚Äėzo lang en zo thuis‚Äô mogelijk wonen. Wonen, zorg en welzijn als ge√Įntegreerd aanbod. Denk aan gezamenlijke realisatie van zorginfrastructuur in vergrijzende woonbuurten. Klussendiensten. Domotica. Investeringen in leefbaarheid. Voorzieningen voor mantelzorgers. Kwaliteit van samenwerking is het beste zichtbaar in tijden van rampspoed. En zwaar weer is op komst. Corporaties en ondernemers in de ouderenzorg als natuurlijke bondgenoten. Zij dienen immers dezelfde klant, die ondersteuning vraagt op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Beheer, Kosten, Voorraad| Reacties uitgeschakeld voor corporatie als reddingsboei zorg?

Je kunt niet meer reageren!