Bestaande Woning Bouw


De bestaande bouw verdient de beste architect

3 november, 2016 | door Dagmar Ebbeling

(Leestijd 4 minuten)

Met alle veranderingen van de afgelopen jaren is het duidelijk geworden dat de rol van de architect ook aan het veranderen is. Meer dan ooit worden samenwerkingsverbanden gesloten, met bouwers, met de industrie en met andere architecten. Dit levert een ander beeld op van de architect dan oorspronkelijk. De rol is aan het veranderen, er wordt een flexibelere houding gevraagd, en door opdrachtgevers wordt kritisch gekeken naar de inzet van derden. Dit maakt het nog belangrijker om de toegevoegde waarde van de architect te duiden.
Door al die veranderingen ben ik me gaan afvragen wat architectuur voor mij inhoudt en op welke wijze ik daar invulling aan wil geven. Voor mij speelt, naast het maken van een esthetische schil en de impact op de omgeving, de ruimtelijke invulling een grote rol. In mijn werk (BouwhulpGroep) beweeg ik me vooral in de bestaande stad en heb met name te maken met renovaties. Vrijwel altijd gaat het over wonen en bewoners, over invulling van bestaande ruimte en aanpassingen aan de uitstraling. En dit maakt mijn werk keer op keer interessant.

Toegevoegde waarde
In de praktijk blijkt dat de toegevoegde waarde van een architect vaak wordt onderschat. Architectuur is meer dan het neerzetten van een spraakmakend, iconisch gebouw op een markante plek in de stad. Dat nieuwe gebouwen ontworpen worden door een architect kunnen de meeste mensen zich wel voorstellen. Maar de toegevoegde waarde bij een aanpassing van een bestaand gebouw lijkt minder vanzelfsprekend. Want iedereen weet wel wat mooi of lelijk is en wat praktisch is, toch? En dat klopt ook, we zijn allemaal experts in het wonen. Maar net als met een nieuw gebouw zijn bij aanpassingen aan een bestaand gebouw talloze beslissingen te nemen die een grote impact hebben op beleving, ruimtelijkheid en uitstraling. En de gevolgen -of de potentie!- van een beslissing zijn niet altijd even makkelijk te overzien. Hier ligt, net als met het vertalen van gebruikswensen naar een nieuw gebouw, de toegevoegde waarde van de architect.

Kijken
Ontwerpen begint met goed kijken. Zo ontdek je wat de waarde van het bestaande (en het originele) ontwerp is. Maar ook wat de impact is op de beleving van de stad, de wijk, de straat en wat de wensen van de gebruikers zijn. Dit is het werkgebied waar wij ons (als BouwhulpGroep) in begeven. In alle projecten zoeken we naar de waarde van het bestaande, om deze, met de voorgenomen ingrepen, te versterken. En hier ligt wat mij betreft precies de toegevoegde waarde van een architect. Door goed te kijken naar de technische ingrepen kan met dezelfde ingrepen een beter resultaat gehaald worden. Met gebruik van andere materialen en zorgvuldige detailleringen kan een fraaiere uitstraling bereikt worden, door optimalisatie van ruimtelijkheid en bruikbaarheid wordt het gebouw prettiger om in te verblijven, door integraal kijken naar duurzaamheid, techniek en gebruikersvraag kan een passend evenwicht worden gevonden tussen comfort en betaalbaarheid. Dit kan op alle schaalniveaus, van nieuwbouw tot onderhoud.
Bestaande bouw

Meerwaarde
De kracht van architectuur ligt voor mij in tijdloos ontwerpen. Dit houdt niet in saai of nietszeggend, maar ontwerpen met meerwaarde. Dit houdt bij bestaande gebouwen in dat de meerwaarde van het gebouw optimaal benut en versterkt wordt.
De meerwaarde van een gebouw kan zitten in de uitstraling: het gebouw is zo fraai dat de gebruiker ongemakken op de koop toe neemt (te kleine ruimtes, tocht, enkel glas).
Ook overmaat biedt meerwaarde: door overmaat in ruimte van woning en kavel, maar ook in dimensionering van de bouwdelen kan een gebouw makkelijk aangepast worden aan een ander gebruik (mogelijkheid herindelen, toevoegen woonruimte op bestaande casco).
En zelfs in materiaalgebruik is meerwaarde te vinden: door gebruik van materialen die aanpassing mogelijk maken (bijvoorbeeld houten kozijnen zijn relatief makkelijk aan te passen).

Verandering
Architectuur gaat voor mij over het wonen, werken en zorgen, nu en in de toekomst. Zowel de uitstraling als de ruimtelijkheid van een gebouw zijn hierbij van belang. En omdat we niet weten hoe de toekomst er uitziet, is het cre√ęren en benutten van meerwaarde voor mij de belangrijkste drijfveer.
De veranderende vraag leidt er toe dat we nog specifieker naar de meerwaarde moeten kijken en deze helder moeten duiden. Alleen op die manier kun je op alle momenten in het proces aandacht hiervoor vragen. Dit vraagt om een gedegen onderzoek en het benoemen van mogelijkheden waarbij reeds een doorkijk door het hele proces wordt gegeven.
Kortom: dit vraagt om de beste architect.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Renovatie en onderhoud| Reacties uitgeschakeld voor De bestaande bouw verdient de beste architect

Je kunt niet meer reageren!