Bestaande Woning Bouw


De droom als motor van vernieuwing

5 december, 2013 | door Martin Liebregts

Er moet een droom zijn om tot iets nieuws te komen. Een droom houdt in dat je inschatting maakt van het tijdsgewricht en daar een nieuwe invulling aangeeft. Je had alle bewoners van Nederland kunnen enquêteren, maar dat had geen programma voor de GSM, de touchscreen of iets anders opgeleverd. Het gaat niet om koplopers of mensen die een voorsprong hebben, maar om mensen die ergens in geloven. Als maatschappij moet je daar zuinig op zijn, omdat ze in staat zijn de Olympische Limiet te doorbreken. Ja maar, bestaat hierbij niet. En natuurlijk kan iets mislukken, maar dat is een onderdeel van het spel.

Deze gedachte kwam bij me op na een inspirerend gesprek met een kennis. Dit gevoel werd nog eens bevestigd door terug te kijken naar belangrijke verschuivingen in de bouw in de afgelopen 100 à 150 jaar. En dan heb ik het niet over nieuwe materialen en grote overspanningen, maar over doorslaggevende veranderingen. Voor mij gelden drie cruciale wijzigingen:

Op dit moment worstelen we met keuzemogelijkheid voor bewoners, duurzaamheid/energie in verband met milieu en betaalbaarheid en vervangbaarheid in relatie tot onderhoud(skosten) en dromen we over een ‚Äėnieuwe‚Äô praktijk. Dit geldt in het bijzonder voor de bestaande woningbouw. Mede in dit licht komt een nieuwe kijk op industrialisatie, digitalisering en ruimte voor individualiteit (serie van √©√©n) om de hoek kijken. Of is het slechts een stip op de horizon? Misschien zeggen we over veertig jaar; ‚ÄėHet waren dromers, maar de werkelijkheid is een stuk dichterbij deze droom gekomen‚Äô. Wees daarom zuinig op onze dromers. Doen we dit niet, dan verandert er nooit iets in de bouw.

 

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Productinnovatie, Renovatie en onderhoud, Stedenbouw en architectuur| 1 Reactie »

Een reactie op “De droom als motor van vernieuwing”

  1. Reactie door: JW 5 december, 2013 om 21:38

    Hij is mooi!