Bestaande Woning Bouw


de familie doorzon

23 december, 2014 | door Yuri van Bergen

Door: Yuri van Bergen en Haico van Nunen

Een serie over het zoeken naar families voor componenten (1)

Is het utopisch om te denken dat de (ver)bouw van woningen iets eenvoudiger kan? Ten slotte bij de aankoop van mijn keuken, of het nu een Ikea-keuken betreft of een designkeuken, gebruikt iedereen dezelfde maat. Of wanneer ik de auto naar de garage breng voor een ‚Äėbeurt‚Äô, dan worden losse onderdelen vervangen en aan elkaar gezet.
Misschien als we anders naar onze bestaande voorraad gaan kijken, ontstaan er kansen. En met kijken bedoel ik minder naar de techniek en meer naar de herhaling.Componenten in kaart

Het verschil tussen nieuwbouw en renovatie is, dat je bij renovatie bent gebonden aan de kaders van het bestaande. Met 7,2 miljoen woningen zou dit betekenen dat er ook evenzoveel kaders zijn. Gelukkig gaat het niet over 7,2 miljoen verschillende woningen. Met zeven woningtypen en vijf bouwjaarperioden is de voorraad al in 35 woningtypen te onderscheiden. Dat maakt de opgave ogenschijnlijk iets eenvoudiger. Laten we één woningtype nader beschouwen, bijvoorbeeld de rijtjeswoning 1965-1974. Daarvan staan er in Nederland 606.000. In hun basis zijn deze woningen vergelijkbaar.

Beschouwen we de woning als geheel dan zien we verschillen. Kijken we naar onderdelen zoals dak en gevel of woningplattegrond dan zien we veel overeenkomsten. Als je goed kijkt, zijn er patronen te ontdekken in bijvoorbeeld de daken, de opbouw van de gevel en in de bijbehorende plattegrond. Een jaren zestig buurt van 1.500 woningen kent al snel achttien tot twintig verschillende varianten op een woningtype. Door patronen toe te passen, is dat aantal terug te brengen tot twee families daken, vier families gevels en drie families plattegronden. Deze families komen echter in andere buurten weer terug. En bovendien komen deze families niet alleen in deze buurten voor, maar ook in andere wijken, andere steden en zelfs andere landen. Daken gevels en woningplattegronden zijn de dragers voor een gebruikskwaliteit, ofwel componenten. Het vervangen of aanpassen daarvan levert een specifieke verbetering van de gebruikskwaliteit op.

Voor de keuken en de auto zijn de onderdelen voorhanden. We bestellen ze, ze worden geplaatst, en klaar. De opgave voor de bouw is niet wezenlijk anders, alleen moeten we in de bouw nog leren om in componenten te denken. Pas als we anders gaan kijken en denken kunnen componenten ontworpen worden. Dat vormt de basis voor ComponentRenovatie.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Componenten, Productinnovatie, Voorraad| Reacties uitgeschakeld voor de familie doorzon

Je kunt niet meer reageren!