Bestaande Woning Bouw


De flexibiliteit van de traditionele bouwmethode

7 maart, 2013 | door Martin Liebregts

Woningtype als ordeningsprincipe (7)

De kwaliteit van de traditie

Tot begin jaren vijftig van de vorige eeuw werd in Nederland zeer traditioneel gebouwd: gemetselde muren, houten balklagen en houten dakconstructies. Nu, na zoveel jaren, worden de vooroorlogse woningen veelal voor de derde keer onderworpen aan een kwaliteitsaanpassing of renovatie.
Het zijn vaak deze traditionele bouwmethoden die in wezen een hoge mate van flexibiliteit bezitten. De bestaande constructies laten op eenvoudige wijze technische aanpassingen toe. Met andere woorden: in de muur kan gemakkelijk gefreesd worden; op eenvoudige wijze zijn voorzetwanden te plaatsen; in en onder de houten vloerconstructie zijn op eenvoudige wijze nieuwe installaties weg te werken. En dan heb je nog te maken met de kruipruimte en relatief hoge verdiepingshoogten. Allemaal eigenschappen die de aanpassingen in de praktijk vergemakkelijken en als positief te bestempelen zijn. Maar om hier optimaal gebruik van te kunnen maken, moet de renovatietechniek hier wel op afgestemd zijn.

De aanbouw herpositioneren

De traditionele woningbouw beschikt in het algemeen over een hoofdbouw met woonkamers en slaapkamers en een aanbouw waar de keuken, bijkeuken en het toilet gesitueerd zijn, met erboven een zolder/berging. De keuken bestond oorspronkelijk uit niet meer dan een gootsteen. In de woonkamer werd veelal op de plattebuiskachel gekookt (minimaal in het stookseizoen). En de bijkeuken was oorspronkelijk een berging en het toilet was veelal alleen van buiten uit bereikbaar. Dat was het verleden van dit woningtype. In de loop der tijd hebben deze woningen allerlei aanpassingen ondergaan. De keuken is een volwaardige keuken geworden, een doucheruimte is aangebracht en de woningen zijn veelal voorzien van centrale verwarming. Nu, anno 2013, gaat het erom de specifieke, oorspronkelijke en technische eigenschappen van dergelijke woningen optimaal te benutten bij de nieuwe aanpassingen die ontwikkeld worden.

Het verleden als eigenschap

De woningen hebben in de loop van hun bewoning, gebruik en beheer allerlei aanpassingen ondergaan. Te denken valt aan:

Dit houdt bijna in dat, naast de oorspronkelijke verschillen in woningtypen, door het gebruik bijna geen woning meer hetzelfde is. Het is nu de kunst van de renovatie om de ‘goede’ verschillen te benutten en zo een ‘natuurlijke’ diversiteit aan woningkwaliteiten te behouden of te scheppen.

Opties met standaardisatie en aanpassingsmogelijkheden

Om allerlei opties kans van slagen te geven, is ervoor gekozen de infrastructuur van de installaties (leidingen en kanalen) zoveel mogelijk te standaardisatie. Hierdoor ontstaat een platform voor het aanbrengen van de uiteenlopende opties ten aanzien van de plaats van de badkamer, inrichting keuken en verbinding tussen woonkamer en keuken. De onzichtbare ‘basis’ is zoveel mogelijk identiek en de individueel te kiezen kwaliteitsaanpassingen kunnen verschillend uitpakken.
De technische opbouw van het oorspronkelijk casco laat aanpassingen eenvoudig toe. Leidingen kunnen weggewerkt worden, bestaande houten constructies zijn op eenvoudige wijze te wijzigen en de uitrusting en afwerking zijn aan de eisen van de tijd aan te passen.

Bronnen/verwijzingen
Eerdere artikelen in deze serie ‘Woningtype als ordeningsprincipe’:
1. Woningkwaliteit in de tijd: tot en met 1960, Martin Liebregts, Kennisbank Bestaandewoningbouw.nl, 2 december 2011
2. Ontwikkeling woonkwaliteit: van 1960 tot 1990, Martin Liebregts, Kennisbank Bestaandewoningbouw.nl, 5 december 2011
3. Technische eigenschappen van het woningcasco in de tijd, Martin Liebregts en Jelle Persoon, Kennisbank Bestaandewoningbouw.nl, 7 december 2011
4. Het accommoderend vermogen van de Hollandse woning, Martin Liebregts en Jelle Persoon, Kennisbank Bestaandewoningbouw.nl, 14 december 2011
5. Bouwjaar en energetische kwaliteit, Martin Liebregts, Kennisbank Bestaandewoningbouw.nl, 9 maart 2013
6. Meer kansen voor de doorzonwoning, Martin Liebregts, Kennisbank Bestaandewoningbouw.nl, 4 maart 3013

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Renovatie en onderhoud, Voorraad, Wonen, woningtype als ordeningsprincipe| 2 Reacties »

2 Reacties op “De flexibiliteit van de traditionele bouwmethode”

  1. Reactie door: tadalafil 23 september, 2015 om 08:18

    Hello!

  2. Reactie door: side 11 januari, 2016 om 11:13

    Hello!