Bestaande Woning Bouw


DE FUTURA-WONING: COMPACT, RUIM OF LUXE

9 mei, 2014 | door Martin Liebregts

Serie over de nieuwe woning -1-

Meerdere wensen

De tijden dat er alleen gezinswoningen, grondgebonden of gestapelde woningen waren, zijn voorbij. De oorspronkelijke variatie bestond nog uit duplexwoningen, waarbij gezinswoningen (tijdelijk) opgesplitst werden in twee kleinere woningen. Eenzelfde ontwikkeling is al decennia zichtbaar in andere sectoren van de maatschappij, waarbij een gedifferentieerd aanbod geleverd wordt. Zie onder andere het aanbod van Volkswagen, waarbij op één technisch platform diverse autoklassen worden gerealiseerd (1).

Een gedifferentieerd aanbod

Aansluitend op het voorbeeld van de Volkswagen zijn grofweg minimaal drie kwaliteitscategorie√ęn ten aanzien van grootte te onderscheiden:
– Compact, bijvoorbeeld de Polo: klein, ruimtelijk, comfortabel, mooi en relatief laaggeprijsd;
– Ruim, bijvoorbeeld de Golf: in principe beschikt deze over dezelfde eigenschappen, maar is ruimer van opzet waardoor er meerdere personen comfortabel vervoerd kunnen worden;
– Luxe, bijvoorbeeld de Passat.
Eenzelfde gedachtegang is voor de woningbouw te formuleren, waarbij ‚Äėcompact‚Äô, ‚Äėruim‚Äô en ‚Äėluxe‚Äô de trefwoorden zijn voor het aanbod. Bij de ontwikkeling van de Futura-woning is dit de leidraad om tot een nieuw aanbod te komen.

De compacte woning

De compacte woning is weliswaar klein (circa 225 m3 √† 250 m3), maar met een optimale ruimtelijke kwaliteit en passende eigentijdse voorzieningen. In die zin kunnen we leren uit het verleden, toen gepoogd werd ‚Äėkleine‚Äô woningen met het ritme van de dag hun optimale ruimtelijke kwaliteit te geven. Misschien wordt het in het huidige tijdsgewricht meer het ritme van de week dat de leidraad moet vormen (bijvoorbeeld, doordeweeks √©√©n persoon, weekend twee personen). De basisvoorzieningen moeten dan wel kloppen: badruimte (circa 3,50 m2), machinekamer (circa 2,50 m2) en passende hal.

 Bronnen/verwijzingen

(1) In elk aanbod op de markt heb je uiteenlopende kwaliteiten met verschillende prijzen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de BlueMotion-edities van de opeenvolgende auto’s van Volkswagen, dan ontstaat het volgende beeld:
– Volkswagen Polo (~18.000 euro) (index = 100), verbruik 3,1 liter op 100 kilometer (32)
– Volkswagen Golf (~28.000 euro) (index = 156), verbruik 3,2 liter op 100 kilometer (31)
– Volkswagen Passat (~33.000 euro) (index = 183), verbruik 4,3 liter op 100 kilometer (23)

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: de nieuwe woning, Renovatie en onderhoud, Series, Voorraad, Wonen| Reacties uitgeschakeld voor DE FUTURA-WONING: COMPACT, RUIM OF LUXE

Je kunt niet meer reageren!