Bestaande Woning Bouw


De jojo van de tuindeuren als voorbeeld

22 oktober, 2013 | door Martin Liebregts

In de afgelopen jaren zijn er voortdurend veranderingen geweest over de wenselijkheid van sommige oplossingen. Het vertoont een op en neer gaande beweging, te duiden als een jojo-effect. Te denken valt aan tuindeuren, de kamers en suite en de raamverdelingen. Bijna elke vooroorlogs woningcomplex heeft deze verandering in de loop der tijd doorgemaakt.
De vooroorlogse woningen beschikken bijna allemaal over tuindeuren, die door de aanwezigheid van een uitbouw, waarin zich de spoelkeuken bevond, noodzakelijk was om in de zomer een directe relatie tussen binnen en buiten te hebben. Echter in de loop van de tijd veranderde de functie van de spoelkeuken, de woonkamer werd steeds meer een ruimte om te zitten, de oorspronkelijke tuindeurenconstructie veroorzaakte tocht en tot slot verscheen de centrale verwarming in de jaren zeventig van de vorige eeuw op het toneel. Allemaal redenen om de tuindeuren te verwijderen en te vervangen door een raam met eronder een radiator. Nu, in de eenentwintigste eeuw, beginnen we opnieuw de relatie met buiten te waarderen en zijn we technisch in staat het gewenste comfort te realiseren.

Hetzelfde verschijnsel zien we bij de raamindeling. Oorspronkelijk waren de ramen geleed, vanwege het glasoppervlak, het aantal bewegende ramen (schuif) en de steunfunctie van het kozijn voor het bovenliggende metselwerk. Ook hier heeft in de loop der jaren de moderniteit toegeslagen. Er is een groot glasvlak aangebracht in navolging van de moderne, nieuwe woningen. Ook hier worden stappen terug gezet.
Tot slot, de oorspronkelijke verdeling in een voorkamer en achterkamer. De achterkamer was een verblijfsruimte. De woonkamer diende als ¬īmooie kamer¬ī, bestemd voor bezoek. Ook hier heeft de ontwikkeling in de nieuwbouw met het doorzonprincipe bijgedragen tot het samenvoegen van woonkamer en achterkamer. Er ontstond zo √©√©n grote woonkamer waarin het hele gezin de vrije tijd kon doorbrengen. Ook hier heeft de praktijk van het wonen de gekozen oplossing weer ingehaald. Steeds meer ontstaat er behoefte aan leef-/woonplekken. De ‚Äėoude‚Äô kamer en suite komt in een nieuwe vorm weer in gebruik.

De ontwikkelingen van de afgelopen eeuw laten zien dat veranderingen altijd beschouwd moeten worden in de tijdgeest. Zaken worden soms ongedaan gemaakt omdat de waarde van het oorspronkelijke toch weer nieuwe kansen heeft gekregen. In die zin is er sprake van jojo-effect.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Stedenbouw en architectuur, Voorraad, Wonen| Reacties uitgeschakeld voor De jojo van de tuindeuren als voorbeeld

Je kunt niet meer reageren!