Bestaande Woning Bouw


de kunst van het kijken

16 april, 2015 | door Haico van Nunen

Door: Roel Simons

Ik kan genieten van de wereld om me heen, als je tijd neemt om even stil te staan en écht om je heen kijkt dan zie je veel mooie dingen. Tijdens mijn studie architectuur ben ik gaan fotograferen en dat heeft me beter leren kijken. En door beter te kijken, ga je zaken anders waarderen. Iedere dag worden we blootgesteld aan duizenden beelden en vluchtige momenten waarop we vaak instinctief of geconditioneerd handelen. Ga maar eens na hoeveel je van je omgeving echt gezien hebt na een reis naar je werk. Wat gaven de borden aan? Welke auto’s reden naast je? En hoe zag de omgeving waar je door heen reed eruit? Waarschijnlijk lette je aan het begin van je loopbaan veel beter op en was je je wel bewust van deze zaken. Maar na verloop van tijd, wen je aan de omgeving en de route en worden de handelingen een ritme. Ditzelfde fenomeen geldt voor alles om ons heen en dat moet ook wel, want anders zouden we die duizenden beelden per dag niet kunnen verwerken zonder overspannen te worden.

Als we met dit verhaal in ons achterhoofd de bestaande woningbouw beschouwen, dan kunnen we een vergelijkbare conclusie trekken. We hebben allemaal een beeld bij woningen en tekenden in onze kinderjaren een doorsnee huis met schuin dak, een deur en drie ramen. De woningbouw is ingebakken in onze omgeving en omdat we al zo lang ermee te maken hebben, vergeten we soms om goed te kijken. Het zijn doorgaans de spaarzame momenten zoals de koop van een huis of de renovatie van een woning waarop er gekeken wordt naar de woning en er niet zomaar aan voorbij wordt gegaan. Het mooie aan het vak architectuur is dat je deze kijkwijze leert te doorbreken en woningen op een zorgvuldige manier gaat bekijken. Hoe zijn woningen nou echt opgebouwd? Hoe wordt ruimtelijkheid gecreëerd en hoe wordt vorm gegeven aan een gevel?
Allemaal vragen waar je alleen een antwoord op kunt geven als je eerst leert kijken naar de gebouwde omgeving.
We hebben allemaal een mening over die gebouwde omgeving, maar hoe vaak sta je nu echt stil bij de gebouwen om je heen? Hoeveel ramen hebben de woningen in je straat? Welke raamverdeling is toegepast? Welke kleur heeft het metselwerk? Zijn de voegen platvol of gesneden uitgevoerd, en in welke kleur? Zijn de dakpannen keramisch of van beton? En zijn de kozijnen van kunststof of hout? Al deze kleine details hebben een grote invloed op het uiterlijk van een woning. En als je het wel voor je eigen woning kunt benoemen, kun je het dan ook voor de woningen in je straat of een straat verder?

Kleine details maken het beeld, ze vallen niet direct op maar bepalen voor een groot deel de uitstraling van een woning. Wanneer deze details bij een ingreep worden weggehaald dan mis je iets. Aanpassingen aan woningen beginnen dan ook altijd met het kijken naar de architectuur. Wat is de oorspronkelijke waarde van het beeld? Wat is er ‘ verminkt’ in het verleden? En wat is de huidige waarde van het beeld?

Pas na goed kijken kan de waarde bepaald worden en een zinvolle aanpak ontstaan. Een goede aanpak in de bestaande woningbouw gaat dan ook bijna nooit gepaard met grote gebaren, maar met kleine ‘chirurgische’ ingrepen in het beeld die een wereld van verschil kunnen maken.
Neem dus vaker de tijd om eens echt om je heen te kijken, geniet van al het mooie bestaande om je heen en beschrijf voor jou de details die iets mooi maken. Dan zul je zien dat er een wereld van mogelijkheden voor je open gaat, je de waarde van het bestaande gaat inzien en kleine aanpassingen een grote stap kunnen zijn.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Kwaliteiten, Stedenbouw en architectuur, Voorraad| 1 Reactie »

Een reactie op “de kunst van het kijken”

  1. Reactie door: Sander Sloots 6 januari, 2017 om 21:34

    Ik moet zeggen dat ik altijd vanaf kindszijnde bewust ben van de bebouwde omgeving. Pas later kwam ik er achter dat veel mensen dat helemaal niet hebben.
    Ik had als kind dan ook niet zo’n standaard tekening van een huis. Ik tekende de jaren 70 rijwoning na waarin ik woonde inclusief verspringing in het gevelbeeld die je vaak zag bij woningen in zo’n bloemkoolwijk.
    Sommige renovaties vind ik geslaagd maar soms ook totaal niet. Ik ben geen fan van dat men bijvoorbeeld jaren 60 woningen een jaren 30 uiterlijk geven.