Bestaande Woning Bouw


de regelmaat van de woningaanpassing

6 augustus, 2008 | door Martin Liebregts

door: Martin Liebregts en Haico van Nunen

De kennis over de levensduur en de aanpassing van de woningen is nog een klein mysterie, dat geleidelijk onthuld wordt. Dit is ook niet verwonderlijk. In het verleden gingen woningen eeuwen mee, als ze niet door brand of plundering vernietigd werden. In de afgelopen eeuw is het aantal woningen in Nederland gestegen van √©√©n naar zeven miljoen. De snelle toename leidde tot een boekhoudkundige beschouwing van het levensduurvraagstuk en werd vertaald naar een financi√ęle afschrijvingsperiode van vijftig jaar. Ongeveer de periode van een werkzaam leven. Recent onderzoek heeft aangetoond dat partijen in de bouw een levensduur van honderdtwintig jaar aannemelijk vinden. Een dergelijk feit leidt ook tot een andere benadering van de aanpassing in de tijd, de bijbehorende levensduur(verlenging) en afschrijvingsperiode.

aanpassing cycli woningen

Natuurlijk zijn de levenskansen voor inferieure aanvangskwaliteit op de stedenbouwkundige, architectonische,…woontechnische of bouwtechnische kwaliteit beperkt. In dat geval spreekt men van een beperkte houdbaarheid voor delen of het geheel. De oorspronkelijke kwaliteit moet enige potentie hebben, al is het maar het kale casco.
Sprekend voorbeeld van voortdurende levensduurverlenging is de vooroorlogse woningvoorraad. De gemiddelde leeftijd is nu ruim tachtig jaar. En nog steeds zijn het gewilde objecten, die na interne aanpassingen opnieuw dertig tot veertig jaar mee zullen gaan. Of het nu grondgebonden of gestapelde woningen zijn. Deze woningen halen minimaal een levensduur van honderdtwintig jaar.

Een langere levensduur wil niet zeggen dat er geen aanpassingen in de tijd plaatsvinden. Veranderende comforteisen, modegevoeligheid of veranderend gebruik leiden tot uiteenlopende ingrepen. Vanuit het bepalen van toekomstverwachtingen is het van belang om te kijken of er in de aanpassingen in de tijd structuur of een terugkerende cyclus zit.
Elk onderzoek begint met een idee. Dit geldt ook voor de aanpassingscycli van woningen. De praktijkervaring zegt dat het om een terugkerende cyclus van circa dertig jaar gaat, waarin er structurele veranderingen worden aangebracht. Deze periode was mede ingegeven door de technische levensduur van installaties, uitrusting en afwerking. Een eerste ori√ęntatie op een aantal praktijksituaties (overwegend vooroorlogse woningen), zoals in de bijgaande figuur staat vermeld, ondersteunt deze veronderstelling. Dit betekent, dat een levensduur van honderdtwintig jaar minimaal drie ingrijpende aanpassingsmomenten kent (schematisch op dertig, zestig en negentig jaar).

De eerste projecten in de figuur ondersteunen het idee van dertig jaar. Aan u, de gebruikers van de kennisbank, de vraag om projecten aan te vullen, zodat er nog meer inzicht wordt verkregen over de voorkomende cycli.
U kunt een bijdrage leveren aan het verkrijgen van meer inzicht door gegevens over de aanpassing van vooroorlogse woningen in de tijd door te sturen naar info@bestaandewoningbouw.nl
Op deze wijze is gevoel via feiten om te zetten in begrip.

Om in de gegevens enige structuur aan te brengen, wordt om de volgende gegevens gevraagd:
1. Naam project
2. Woningtype
3. Aantal woningen
4. Plaats
5. Bouwjaar
6. Aanpassingen en jaartal: (1) (2) (3)
7. Contactpersoon.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Duurzaamheid, Renovatie en onderhoud, Voorraad| Reacties uitgeschakeld voor de regelmaat van de woningaanpassing

Je kunt niet meer reageren!