Bestaande Woning Bouw


DIFFERENTIEREN IN GEBRUIK EN KWALITEIT

18 maart, 2015 | door Yuri van Bergen

Door: Yuri van Bergen en Laurens Talsma

Wonen in de eenentwintigste eeuw kost geld. Veel geld. Met de gebruiker aan de knoppen voor wat betreft het moment van uitvoeren en de keuze in prijs-kwaliteit komt de huidige manier van kwaliteitsverbetering voor de lange termijn alleen maar verder onder druk te staan.
Om onze maatschappelijke opgave van betaalbaarheid, duurzaamheid en ruimte voor individualiteit nieuw perspectief te bieden zullen we anders moeten denken. Met ruim zeven miljoen woningen hebben de denkbeelden uit het verleden over Volkshuisvesting, Architectuur en Industrialisatie een fysieke grens bereikt. Het aanbod uit het verleden gebaseerd op massa, kwaliteit en prijs is niet meer toereikend en dient aangevuld te worden met keuze van het moment, differentiatie naar prijs-kwaliteit en vervangbaarheid op onderdelen door de eigenaar en of bewoner. Een eerste stap om het aanbod flexibel te maken en aan te sluiten bij de individuele vraag is het onderscheid naar componenten. De figuur laat de verdeling van kosten naar componenten zien.


Bronnen/verwijzingen:
(1) Als referentie is een jaren ’50 doorzon tussenwoning gebruikt
(2) BouwhulpGroep gebruikt een eigen kostenmodel gebaseerd op referenties, dat continue wordt getoetst aan de praktijk
(3) Prijspeil 1 januari 2015.
(4) Betreft bouwkosten exclusief BTW. Gebaseerd op 5% onvoorzien, 10 % bouwplaatskosten en 8% AKWR. Voor bijkomende kosten wordt 12% gehanteerd. Proceskosten blijven achterwege, aangezien er in de serie van één wordt uitgevoerd.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Bewoners aan de knoppen, Componenten, Serie van één| Reacties uitgeschakeld voor DIFFERENTIEREN IN GEBRUIK EN KWALITEIT

Je kunt niet meer reageren!