Bestaande Woning Bouw


Differentieren in tijd en kwaliteit

23 maart, 2015 | door Yuri van Bergen

Door: Yuri van Bergen en Laurens Talsma

Met het denken in componenten verdwijnt ook het denken in projecten. In het verleden is mede door een snel groeiende woningvoorraad gekozen voor een ordening van de woningen in complexen. Hierdoor was het mogelijk om deze enorme voorraad woningen op een verantwoordelijke wijze te beheren in zowel prijs en kwaliteit. Maar met de verandering van de maakbaarheid van de maatschappij naar de maakbaarheid van het individu, in combinatie met een steeds ouder wordende woningvoorraad heeft deze manier van beheer zijn efficiency te verloren. En met de vraag naar maatwerk staat deze ‘bewezen wijze van beheer’ onder druk.
De zoektocht naar oplossingen zal nog even duren. Maar een voorwaarde is dat het perspectief biedt voor gebruik en een vergezicht biedt op een duurzame en betaalbare woningvoorraad. De figuur laat zien hoe de differentiatie in prioriteiten en dus aanpak in de tijd, de uitgaven kan reduceren.


Bronnen/verwijzingen:
• Bij het opstellen van de scenario’s is een netto contante waarde berekening uitgevoerd. De gehanteerde parameters zijn ontleend aan het WSW:
– inflatie 2,00%
– discontovoet 5,25%
– bouwkostenstijging 3,00%
• Eerder verschenen in deze serie: ‘Differentiëren in gebruik & kwaliteit’, Yuri van Bergen en Laurens Talsma , 18 maart 2015, kennisbank bestaandewoningbouw.nl

 

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Bewoners aan de knoppen, ComponentRenovatie, Serie van één| Reacties uitgeschakeld voor Differentieren in tijd en kwaliteit

Je kunt niet meer reageren!