Bestaande Woning Bouw


Doe het in één keer goed

2 februari, 2009 | door Frans de Haas

Via convenanten zijn afspraken gemaakt tussen overheden en marktpartijen om het energiegebruik en de CO2 –emissies in de bestaande bouw sterk te reduceren. Op nationaal niveau zijn die besparingen uitgedrukt in cijfers zoals: 2% per jaar, 20% in 2020, 50% in 2050 en indien het wordt uitgedrukt in labelstappen (van het EPBD Energie certificaat), bij iedere ingreepminimaal 2 labelstappen.
Ook wordt gesproken over het beginnen met het binnenhalen van het ‘laaghangend fruit’.
EPBD Energie certificaat
De effectieve, rendabele en simpele maatregelen, zoals isolatie van dak en vloer, HR++ glas en de HR-ketel. Wordt dit de aanpak voor de komende jaren, dan gaan we ons zelf voor de voeten lopen. Twee labelstappen en het laaghangend fruit levert een energetische kwaliteit op die zich nog lang niet kan meten met de kwaliteit van de huidige nieuwbouw, laat staan met de kwaliteit van de nieuwbouw van 2015, wanneer die nieuwbouw nog maar de helft mag gebruiken van de huidige nieuwbouw.

Nu het laaghangende fruit, betekent dat de aannemer of installateur de komende 15 – 20 jaar niet meer terug kan komen. Na-isoleren van na-isolatie is niet rendabel te krijgen. Het is kostbaar en het extra comfort zal nauwelijks meetbaar zijn.

Willen we toegaan naar een energie- of CO2 –neutrale gebouwde omgeving, dan moet bij renovatie de aanpak gericht zijn op ‘in één keer goed’, in één keer boven het A-label.
De Toolkit Bestaande Bouw biedt een palet aan concepten waarmee dat te realiseren is.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Kwaliteiten, Proces, Voorraad| 1 Reactie »

Een reactie op “Doe het in één keer goed”

  1. Reactie door: Dyon Noy 5 februari, 2009 om 10:19

    Beste Frans,

    Ik ben het volstrekt oneens met je stelling. Bij hooghangend fruit horen extreme terugverdientijden en hier betalen noch huurders noch corporaties voor. Stel je voor: een onderhouds- verbeteringreepje van 30.000 euro die een flankerende energiebesparingsingreep van 50.000 euro uitlokt. Want daar mag je voor label A wel aan denken. Daarbij is het jaarlijkse aantal door corporaties voorgenomen ingrepen van boven de 20.000 euro beperkt tot 1% van de voorraad (zie CFV).

    Kortom aan de slag met het laaghangende fruit voordat het in het gras valt en verrot. Stop met dromen van ‘fancy’ projecten, voordat deze dromerij omslaat in een nachtmerrie. Denk eens aan al die huurders die al jaren wachten op ordinaire maatregelen als vloer-, spouw- en dakisolatie of isolatieglas op slaapkamers.