Bestaande Woning Bouw


DUURZAAMHEID VEREIST TERUGKIJKEN EN VOORUITKIJKEN

8 maart, 2011 | door Martin Liebregts

In de woningbouw richt zich de discussie over duurzaamheid te veel op energiegebruik van de woning, en dan nog in het bijzonder het deel dat verband houdt met verwarmen. In het licht van de milieubelasting van een woning, die de totale levensduur betreft en dus betrekking heeft op bouwen, gebruiken en slopen, vormt dit aspect slechts een beperkt deel. Als we ons dit bewust zijn, zullen we anders tegen het vraagstuk aan moeten kijken, zowel bij de bestaande bouw als de nieuwbouw. Onderhoud en renovatie zijn essenti√ęle onderdelen van het bouwen en wonen.
Allereerst is het essentieel dat er gedegen nagedacht wordt over de levensduur van de woning en de mogelijke/vereiste aanpassingen in de tijd. Dit is des temeer noodzakelijk als we ons bewust zijn dat woningen zeker honderdtwintig jaar of meer meegaan, dat dus 90 procent van de huidige voorraad ons in 2050 ook omringt. Deze gedachte wordt aangeduid met levensduurdenken.
Maar een woning staat niet op zich. De woonkwaliteit in brede zin wordt sterk bepaald door de omgevingskwaliteit, die niet alleen bestaat uit de fysieke elementen, maar ook uit diensten, voorzieningen en mensen. Met alleen het opknappen of vernieuwen van woningen zijn we er niet. Dit betekent dat alleen samenhangende ofwel integrale oplossingen zinvol zijn.
De derde pijler van duurzaamheid is de geboden kwaliteit met de wensen en eisen van de gebruiker. Bewuster zal onderzoek gedaan moeten worden waarom de ene woonomgeving of woning beter aansluit bij de cultuur van het wonen dan de andere. Nog te veel wordt de omringende omgeving ingericht door technocraten of maakbaarheidsdenkers. En in de praktijk stemmen de gebruikers op korte of langere termijn met de voeten als ze de kans krijgen. Zeker als we het over een levensduur van honderdtwintig jaar hebben, kan niet de mode van de dag bepalen wat er gebouwd of veranderd moet worden.

De lezing ‚ÄėDuurzaamheid vereist terugkijken en vooruitkijken‚Äô poogt in beeld te brengen, hoe we in het heden ons bewuster moeten zijn van de ontwikkelingen in de tijd.¬†Klik¬†hier voor de hele lezing.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Duurzaamheid, Productinnovatie, Wonen| 1 Reactie »

Een reactie op “DUURZAAMHEID VEREIST TERUGKIJKEN EN VOORUITKIJKEN”

  1. Reactie door: sildenafil 23 november, 2015 om 08:21

    Hello!