Bestaande Woning Bouw


een merk voor verandering is op komst

28 januari, 2015 | door Yuri van Bergen

Serie over Alliantie+ verbeteren à la carte -1-

Door: Yuri van Bergen en Roel Simons

Vaak gaan veranderingen traag en soms snel. Er moet iets in de maatschappij of techniek gebeuren, dat een omslag van traag naar snel teweegbrengt. Zo heeft de ICT een geweldige verandering veroorzaakt in de informatie-uitwisseling en het informatiebeheer. De communicatie en bereikbaarheid zijn door de gsm nog eens een tandje verhoogd.

In de bestaande woningbouw zijn, door allerlei veranderende omstandigheden, ook de eerste tekenen van een structurele verandering te constateren. In een eeuw tijd is de woningvoorraad toegenomen tot ruim zeven miljoen (1). De verwachte levensduur is volgens experts gestegen van vijftig naar honderdtwintig jaar. De economische ruimte van de huishoudens is sterk toegenomen in de afgelopen decennia. Het verlangen om in het wonen meer ruimte te maken voor individuele invulling, staat bovenaan de agenda. De techniek maakt het steeds meer mogelijk om met behoud van standaardisatie maatwerk te leveren.


‚ÄÉ
Dit alles houdt in dat de traditionele projectmatige aanpak van de bestaande voorraad bijna geschiedenis is. In de toekomst gaat het niet om aannemers of koetsenbouwers, maar om flexibele productleveranciers. Het tijdstip van ComponentRenovatie breekt snel aan. Hierdoor wordt het mogelijk dat een verbetering op elk moment, naar de wens van het individu en tegen een goede kosten-kwaliteit-verhouding, geleverd kan worden en verzekerd is van de noodzakelijke kwaliteitsborging.

Het zal in de toekomst gaan om een aanbod van componenten. Samenhangende bouwdelen die voorzien in een gebruiksfunctie (2). Bij eengezinswoningen valt te denken aan dak, gevel, casco, uitrusting, installatie, ruimte en buiten.

Door niet vanzelfsprekend het complex of de gehele woning te beschouwen, ontstaat er een drager voor het denken in een serie van één. Dit maakt een chirurgische wijze van renoveren mogelijk en biedt de keuze om stap voor stap onze woningvoorraad te verduurzamen, met grip op de betaalbaarheid. De serie van één sluit immers aan bij het ideale moment van de gebruiker en biedt ruimte voor maatwerk. Met de ontwikkeling van Alliantie+ als merk, denken wij een aanbod te hebben dat past bij wonen in de eenentwintigste eeuw (3), (4)


Bronnen/Verwijzingen:

1. ‚ÄėEssay, de toekomst van de woningvoorraad‚Äô, Martin Liebregts en Haico van Nunen, BouwhulpGroep, 2014
2. ‚ÄėPamflet, Renovatie als Hollands-Herontwerp‚Äô, Martin Liebregts en Yuri van Bergen, BouwhulpGroep, 2011
3. ‚ÄėHet merk Alliantie+‚Äô, Yuri van Bergen, kennisbank Bestaandewoningbouw.nl, 30 april 2014
4. Partners die een bijdrage aan Alliantie+ hebben geleverd in de afgelopen zeven jaren zijn: Argex , Attema , Bomar, BouwhulpGroep, Bribus, Brink , Caspar de Haan, Driessen, Faay, Fier dakcontrol, Glassolutions , Gloei, Heko, Holinite, Hicon, Isover, Ithodaalderop, Kingspan Unidek, Knauf, Ponjé, PPG, Saint Gobain, Ubbink, Van de Middegaal, Van de Vin, Sto, Velux, Verweij houttechniek, Wavin, Wienerberger, Zehnder / J.E. Storkair.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Alliantie+, Componenten, ComponentRenovatie, Serie van één| Reacties uitgeschakeld voor een merk voor verandering is op komst

Je kunt niet meer reageren!