Bestaande Woning Bouw


een nieuwe kijk op wonen

26 juni, 2015 | door Yuri van Bergen

Door: Yuri van Bergen en Sandra Arts

Vormgeven aan het wonen is de opgave waar we voor staan. Kwaliteit van wonen is een complex begrip. Wonen is namelijk cultuur en wordt bepaald door een uniek patroon van activiteiten en de symbolische structuren die deze activiteiten vormen. De buurt waarin je bent geboren, de stenen en bomen om je heen en de mensen waar je mee bent opgegroeid vormen het decor. Al deze aspecten hebben een bijdrage geleverd aan de tijdsgeest, waarin je als persoon bent geworden wie je nu bent en maken deel uit van wat wij als kwaliteit ervaren.
De vraag is hoe we deze kwaliteiten zichtbaar kunnen maken en welke ruimte deze bieden voor het ontwerp van wonen in de eenentwintigste eeuw.

Het bovenstaande figuur neemt je mee op reis langs onze voetafdrukken van de samenleving .Vanaf het begin van de vorige eeuw hebben we gebouwd aan enkele iconen van onze vaderlandse stedenbouw. Van de tuinsteden, Wederopbouw, Bloemkoolwijken tot aan de VINEX wordt nauwkeurig beschreven welke idealen in de twintigste eeuw werden nagestreefd en hoe de denkbeelden en het gebruik in de tijd veranderden. Maar de huidige wereld is niet meer hetzelfde als in de vorige eeuw. Sinds de eerste tuinsteden in Nederland hebben we twee wereldoorlogen gehad, hebben er mensen op de maan gelopen en zijn we in staat om via ons horloge een brief te versturen vanuit het park. En naast deze technologische vooruitgang is er op sociaal en cultureel vlak ook een andere samenleving ontstaan. Emancipatie, onafhankelijkheid, verzuiling en weer ontzuiling hebben ervoor gezorgd dat we anders zijn gaan leven en wonen.

De drang naar de maakbaarheid van de samenleving heeft plaatsgemaakt voor de drang naar de maakbaarheid van het individu. We zijn gegroeid in onze manier van kijken naar wonen, terwijl we zijn blijven wonen in dezelfde wijken gebouwd volgens de idealen van vroeger.
Zal een zoektocht naar de gewaardeerde sporen van het verleden en waarin we kunnen bemiddelen in de oplossing het stedenbouwkundige beeld voor de toekomst weer verfraaien?
De voetafdrukken van de samenleving laat in ieder geval zien hoe onze wooncultuur is veranderd. Tegelijkertijd geeft het de ruimte om samen chirurgisch te opereren en die kwaliteit toe te voegen opdat onze samenleving weer gereed is voor een volgende stap. Een stap in de toekomst.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Stedenbouw en architectuur, Voorraad, Wonen| 2 Reacties »

2 Reacties op “een nieuwe kijk op wonen”

 1. Reactie door: Wim 26 juni, 2015 om 15:43

  Een warrig verhaal!
  In de illustraties bij de tijdlijn kan ik mij niet vinden. Bijvoorbeeld:toren-flat gebouwd in 1949?
  Taalkundig klopt het betoog hier en daar ook niet.

 2. Reactie door: Yuri 30 juni, 2015 om 12:17

  Dag Wim,

  Bedankt voor je reactie. De afbeeldingen onderaan het figuur zijn illustratief voor enkele iconen van onze vaderlandse stedenbouw. De foto uit 1949 verwijst naar de tijd dat het Rotterdamse Pendrecht is gebouwd, een wijk met portiekwoningen in typische stempelverkaveling. De foto uit 1917 betreft het icoon Plan Zuid in Amsterdam van Berlage. Het plan is door de gemeente in 1917 goedgekeurd en toren is begin jaren dertig gerealiseerd.
  Hoop op deze manier de figuur wat meer voor je te hebben toegelicht.
  Gr. Yuri