Bestaande Woning Bouw


Energie besparen? Pluk laaghangend fruit!

22 februari, 2012 | door Dyon Noy

Aedes (SHAERE) toonde aan dat zo‚Äôn 50% van het sociale woningbezit niet over een groen energielabel beschikt. De verklaring is simpel. In ongeveer de helft van het sociale bezit ontbreekt nog steeds dak- en vloerisolatie. Een derde deel van muren is onge√Įsoleerd en een kwart van de beglazing is nog enkel. Eenvoudige, haalbare en betaalbare maatregelen lossen dit probleem op de korte termijn op. Vaak nog geen ‚ā¨ 5.000 per woning. Denk aan spouwvulling, vervanging van beglazing, vloer- en dakisolatie of toepassing van zuinige verwarmingsketels. Een bescheiden uitbreiding op het reguliere planmatige onderhoud. Met een prima terugverdientijd. Groene energielabels B en C als resultaat. Direct een aardige besparing op de gasrekening van huurders. Daarmee laaghangend fruit. Weinig ingrijpend voor bewoners en corporaties.

Funest

Plukken van laaghangend fruit is als pappen en nathouden. Aldus veel deskundigen. Vloeken in de kerk. Leuk voor de korte termijn, maar funest voor de toekomst. Een desinvestering. Alleen een grote sprong is zinvol. Dus vanaf een hoge ladder moet alle fruit uit de boom. Pak woningen anno heden zo aan dat ze in 2050 nog aantrekkelijk zijn. Kortom nu een fikse ingreep met dito investering. Oplopend tot een ton per woning. Meestal in lege woningen. Met energielabel A++ als resultaat. Haalbaar door ontwikkeling van slimme concepten en samenwerking op basis van ketenintegratie.

Rottend fruit

De praktijk van alledag maant tot realisme. Investeringen in het bestaande bezit staan onder forse druk. Enerzijds omdat er simpelweg onvoldoende financieringscapaciteit is. Anderzijds omdat kapitaalverschaffers meer dan ooit zekerheden verlangen. Bestaande woningen verbeteren en 40 jaar probleemloos in de verhuur houden? Dat vraagt om een glazen toverbol. Een ingreep voor een exclusief en beperkt aantal sociale huurwoningen. Met als gevolg dat de meeste huurders nog jaren letterlijk en figuurlijk in de kou blijven zitten. Geen prettig vooruitzicht met de aanhoudende stijging van energietarieven. Laaghangend fruit ligt te rotten in het gras.

 

Pluk

In het huidige tijdsgewricht is het onverantwoord om teveel de nadruk te leggen op ingrijpende en ambitieuze plannen voor energiebesparing in de bestaande voorraad. De toekomst is ongewis, financiering is onmogelijk en woonlasten rijzen de pan uit. Gevaar is dat het laaghangende fruit wegrot. Pluk de eenvoudige besparingsmogelijkheden. Vaak simpel te combineren met planmatig onderhoud. Wel is veel aandacht nodig voor flexibiliteit. Eenvoudig omwisselbare installaties en isolatiematerialen. Ook is samenhang in de tijd bezien nodig. Ingrepen van nu moeten toekomstige maatregelen niet frustreren, maar liefst vergemakkelijken

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Duurzaamheid, Proces, Wonen| 2 Reacties »

2 Reacties op “Energie besparen? Pluk laaghangend fruit!”

 1. Reactie door: Frans Horst 25 februari, 2012 om 00:21

  In Ams. staan alleen al # 200.000 portiekwoningen. Een fors deel daarvan binnen de ring, gekenmerkt door steemns gevels (in het centrum zelfs deels half steens) en houten balklagen. Discussies over laaghangend fruit geven blijk van onkunde en een eenzijde kijk. Er hangen meerdere soorten fruit aan dezelfde boom te rotten.
  De ervaring leert dat een G-label tevens de nog door de overheid te ontwikkelen G-labels op het gebied van brandveligheid, geluidwering, ventilatie en zelfs de doelgroep omvat. M.n. brandveilgehid vergt een forsere investering >>> is uitermate problematisch te voldoen aan de huidige wetgeving. Zowel brandveiligheid als ventilatie zijn aanschrijfniveau’s (energie niet) die door gemeenten worden ontkend. Waar wordt nog aangeschrreven?
  Als huurders van dergelijke woningen massaal naar de huuradviescommisie optrekken, is het hek van de dam. Nogmaals dus een pleiten voor integrale aanpak van al die G-labels, wetende dat brandveilgheid de meest problematische is!

 2. Reactie door: Dyon Noy 25 februari, 2012 om 22:56

  Beste Frans,

  Mijn bericht richt zich (overduidelijk) op de sociale sector en niet op particulier bezit. En daar ga jij juist op in. Van het totale corporatiebezit in heel Nederland bevindt slechts 3,7 procent zich in energielabel G, ofwel zo’n 90.000 in heel Nederland. Een beperkt deel hiervan zijn de door jou genoemde Amsterdamse portieketagewoningen.

  Dyon Noy