Bestaande Woning Bouw


Geef de tijd de ruimte

7 juli, 2010 | door Martin Liebregts

Het is alweer ruim drie jaar geleden dat de BouwhulpGroep op verzoek van de gemeenteraad van Groningen en in opdracht van de gemeente Groningen een second opinion heeft uitgevoerd naar de mogelijkheden van handhaving van het Blauwe Dorp in Groningen. Het waren Nijestee en de gemeente, die vanuit hun visie op de toekomst van de wijk besloten hadden het oudste tuindorp van Groningen deels te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Uiteindelijk heeft de gemeente besloten Рmede op basis van de door ons uitgevoerde second opinion Рom het Blauwe Dorp te handhaven en een monumentenstatus te geven. Nu behoort het project Blauwe Dorp tot het meest succesvolle project van Groningen uit 2009. Alle negentig woningen zijn binnen één jaar verkocht. De kopers zijn vooral starters, die na de cascorenovatie veel tijd en energie willen steken in het afmaken van de woning en woonomgeving. Betaalbaarheid, zeggenschap en ruimte voor zelfwerkzaamheid zijn hier hand in hand gegaan.


Natuurlijk is dit succes vooral te danken aan de intensieve samenwerking van de partijen na het besluit van de gemeenteraad om de woningen te handhaven. Maar het is alleen mogelijk geworden door het eerste verzet van de bewoners tegen sloop.
Dit voorbeeld staat niet op zichzelf, maar is de afgelopen veertig jaar een voortdurend terugkerend verhaal. Om allerlei redenen, die niet direct te herleiden zijn tot de wensen van de direct betrokkenen, wordt er besloten tot sloop of nieuwbouw. Op geen enkele wijze wordt de potentie van het woongebied en de bewoners zelf onderzocht. Juist het feit dat de bewoners er graag wonen, vormt op zich al een ‚Äėonuitwisbare‚Äô waarde.
Het voorbeeld laat ook zien dat de mogelijkheden van bijvoorbeeld particulier opdrachtgeverschap een heel ander perspectief kunnen bieden in zo’n situatie.

Soortgelijke verhalen zijn te schrijven over menig ander tuindorp, dat de afgelopen decennia onder de slopershamer dreigde te komen. Rond 2000 dreigde voor het Soesterkwartier in Amersfoort ook sloop. Jaren later Рtoen alsnog besloten is om het te behouden Рwordt de wijk betiteld als één van de parels van het bezit.
Over vijf jaar zullen dezelfde verhalen verteld worden over de wijk Sanderbout in Sittard, waar de bewoners het initiatief over het toekomstperspectief van hun wijk in eigen hand hebben genomen. Misschien wordt het in 2015 uitgeroepen tot het succesvolste project van Limburg, dat mede door toedoen van bewoners behouden is.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Stedenbouw en architectuur, Voorraad| Reacties uitgeschakeld voor Geef de tijd de ruimte

Je kunt niet meer reageren!