Bestaande Woning Bouw


Halt aan explosie bedrijfslasten

28 augustus, 2007 | door Dyon Noy

In de periode van 2001 tot en met 2005 stegen de bedrijfslasten met gemiddeld 27%. Het CFV becijferde deze schadepost over de periode 2000-2003 op ‚ā¨ 7,8 miljard voor de hele sector. Een heldere correlatie met een stijging van opgaven ontbrak. De variabele lasten van een woningcorporatie bestaan uit de personeelslasten, de onderhoudslasten en de overige bedrijfslasten.

 Nudehof Wageningen

Anders dan bij de personeelslasten bepalen facturen van leveranciers de hoogte van de onderhoudskosten en de overige bedrijfslasten. In 2005 handelde dit om gemiddeld ‚ā¨ 2.200 per woning, ofwel ruim ‚ā¨ 12 miljoen aan facturen op jaarbasis voor een corporatie met gemiddelde omvang van 5.636 woningen (2005). Wat valt er bij ons te besparen op onderhoudskosten en overige bedrijfslasten? Waar te beginnen? Veelgehoorde vragen. Hoe kom je er achter? Open deuren, maar daardoor niet minder belangrijk. Bepaal ten eerste waar het meeste geld in omgaat. Zoek ten tweede uit waar men nu het meeste ‚Äėmorst‚Äô. Grote inkoopvolumes leveren inkoopvoordelen op.

Volumeverkleinende¬†‘neigingen’¬†

Helaas zijn er teveel processen binnen corporaties met juist volumeverkleining als gevolg. Enkele voorbeelden. De corporatie werkt met verschillende projectleiders die ieder een eigen gebied bestieren. Zij kopen zonder onderlinge afstemming het onderhoud in. Of de budgetteringsmethodiek die het niet toestaat om geplande werkzaamheden voor een langere periode dan alleen het lopende kalenderjaar op de markt te brengen.

Maatsestraat Uden

Dé basis voor succesvolle verbetering van de inkoopfunctie is vergroting van volumes. Vermijd splitsing van inkooppakketten vanwege de interne organisatie, breng samenhangende pakketten als één geheel op de markt en stel inkooppakketten over langere periodes samen.

Niveau omhoog 

Kennis en ervaring op het gebied van aanbesteden, de bijbehorende procedures, contractvormen en de benodigde juridische achtergrond is binnen de corporatiesector relatief beperkt. Benutting van marktwerking is een eis om met de grotere volumes tot betere prijs-prestatieverhoudingen te komen. Hier en daar zijn schoorvoetend de eerste vingeroefeningen met prestatiecontracten en met elektronische veilingen verricht. Maar het speelveld van openbare of Europese aanbestedingen roept vanwege de onbekendheid nog steeds angst en afweerreacties op.

Inkoopexpertise 

Alleen forse inspanningen vergroten de inkoopkwaliteit binnen de sector. Denk aan de aandacht van bestuurders en toezichthouders, het opleidingenbeleid of werving van inkoopexpertise. Natuurlijk borgt een gedegen inkoopstrategie ook de integriteit van de organisatie en de transparantie. Daarmee is voor een corporatie met gemiddelde omvang een besparing van ruim ‚ā¨¬†1¬†miljoen op jaarbasis zeker realistisch.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Beheer, Kosten, Voorraad| Reacties uitgeschakeld voor Halt aan explosie bedrijfslasten

Je kunt niet meer reageren!