Bestaande Woning Bouw


Huurder en ook mantelzorger

15 juni, 2010 | door Dyon Noy

Marktkennis van woningcorporaties concentreert zich meestal op woningzoekenden en scheefwoners. Door vergrijzing wijzigen woonwensen van ‚Äėzittende‚Äô huurders in de bestaande huursector in hoog tempo. Daarom is het cruciaal om beter inzicht te krijgen in de woonwensen van die vergrijzende populatie. De verhuisgeneigdheid is gering en er ontstaat een steeds grotere druk op zelfredzaamheid en mantelzorg. Over welke aantallen gaat het op dit moment? De schatting is dat er momenteel al 150.000 zorgvragers en 250.000 mantelzorgers een sociale huurwoning bewonen. En dit aantal verdubbelt de komende decennia [pdf|996Kb]. Wat betekent dit voor corporaties?
Mantelzorg

Een mantelzorger biedt zorg aan een zorgvrager op basis van de sociale relatie en niet beroepshalve. Mantelzorg kan heel ver gaan [pdf|552Kb]. Er zijn mantelzorgers die een groot deel van de dag zorg verlenen. ‚ÄėZo lang mogelijk zo thuis mogelijk‚Äô in een sociale huurwoning. Onmogelijk zonder de juiste zorginfrastructuur, zonder professionele thuiszorg, maar zeker onmogelijk zonder mantelzorg. Een van de onmisbare schakels voor een toekomstbestendige zorg in Nederland. Betaalbaar en kwalitatief hoogstaand.

Woningcorporatie

Welke wensen hebben mantelzorgers op huisvestingsgebied? Allereerst gaat het om de beschikbaarheid over een aangepaste woning. Lange wachttijden zijn uit den boze. Plattegrond en inrichting moeten zorgverlening optimaal ondersteunen. Ten tweede willen mantelzorgers nabij de zorgvrager wonen. Ondersteunen corporaties de verhuiswens van de mantelzorger richting zorgvrager? Of andersom? Nultredenwoningen met twee of liefst drie ruime slaapkamers en twee badkamers. Kangoeroewoningen. Verhuiskostenvergoeding. Medehuurderschap. Ten derde is respijtzorg belangrijk voor zwaarbelaste mantelzorgers. In een rustige omgeving op verhaal komen, terwijl professionele zorgverleners tijdelijk de rol overnemen. Hebben corporaties zicht op de mantelzorgers en zorgvragers in hun eigen bezit? Gezien de verwachte groei van de omvang van deze groep is verdieping in hun woonwensen noodzaak.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Beheer, Doelgroep, Kosten| Reacties uitgeschakeld voor Huurder en ook mantelzorger

Je kunt niet meer reageren!