Bestaande Woning Bouw


Huurder als regisseur energiebesparing

17 augustus, 2009 | door Dyon Noy

Tegenwoordig ontvangen nieuwe huurders bij de ondertekening van het huurcontract het energieprestatiecertificaat. Een nieuwe taak voor verhuurmedewerkers. Van alle woningen ligt het energielabel inmiddels op de plank. Leuke informatie voor woningzoekenden. Maar wat hebben zittende huurders hieraan?

Wasstraat Leiden

Zittende huurders

De nieuwe huurder ontvangt keurig het energieprestatiecertificaat. De zittende huurder heeft formeel geen recht op deze informatie. En al verstrekken corporaties de certificaten aan alle huurders, dan nog zijn hun mogelijkheden beperkt. Heeft het zin om met een rood label in de hand aan de balie te vragen om vloerisolatie of een zonneboiler? Corporaties wijzen waarschijnlijk vervolgens meteen op de extreme terugverdientijden, technische belemmeringen of het strategisch voorraadbeheer dat dergelijke maatregelen niet verstandig acht. Zijn er zinvolle alternatieven om alle huurders te laten profiteren van de energieprestatiecertificaten?

Vraaggestuurde energiebesparing

‚ÄėMijn E-loket‚Äô staat voor het individuele webaccount voor energiebesparing door huurders. Hoe werkt dit? Met hun gebruikersnaam en wachtwoord bereiken huurders ‚ÄėMijn E-loket‚Äô. Vanaf eind 2008 is dit loket geopend voor de huurders van Wonen West Brabant, zie ook¬†Gebouwbeheer 2008 nummer 5 [pdf|260K]. Diverse andere corporaties volgen eind 2009.¬†Op ‘Mijn e-loket’¬†treffen ze niet alleen hun eigen energieprestatiecertificaat aan, maar ook het theoretische berekende energieverbruik en het door henzelf genoteerde gerealiseerde verbruik. De huurder leest hier de corporatieplannen op energiebesparingsgebied met de ‚Äėvergroeningseffecten‚Äô voor het eigen label. Een forum waar huurders tips uitwisselen mag niet ontbreken.

Vijf Meilaan Leiden

Maar centraal staat toch ondersteuning van de huurder bij het zelf besparen. Ook krijgt de huurder meteen toegang tot de besparingswebshop om producten te bestellen. Dit varieert van spaarlampen, standby killers tot en met radiatorfolie. Huurders als regisseur van energiebesparing voor de eigen woning! Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de woonlasten.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Beheer, Proces, Renovatie en onderhoud| 2 Reacties »

2 Reacties op “Huurder als regisseur energiebesparing”

  1. Reactie door: Fenke Rond 18 augustus, 2009 om 06:37

    Ik ben benieuwd naar ervaringen van het e-loket dat sinds eind 2008 draait. Maken veel huurders gebruik van het loket? Maken ze er duurzaam gebruik van (loggen ze over een langere periode regelmatig in)? Worden er veel spullen besteld bij de webwinkel?
    Zijn deze ervaringen al bekend? Ik zou daar graag meer over horen.

  2. Reactie door: Gerrolt Ooijman 18 augustus, 2009 om 09:18

    Veel corporaties zijn al jaren geleden begonnen met het aanbrengen van energiebesparende maatregelen. Omdat het in het verleden vaak moeilijk was om voldoende huurders mee te laten werken als er een huurverhoging tegen over moest staan, is door vele corporaties besloten om deze investeringen niet in de huur door te rekenen. De afgelopen jaren is de aandacht voor energiebesparing en de relatie met woonlasten in de corporatiesector nog groter geworden. Bij een verzoek zal dus niet snel worden verwezen naar alle problemen, maar zal gekeken worden op welke wijze de huurder kan worden geholpen met energiebesparende maatregelen.