Bestaande Woning Bouw


INTEGRAAL RENOVEREN: EEN KWESTIE VAN SLIM&SNEL IN DE TIJD

25 oktober, 2011 | door Martin Liebregts

Waar blijft het gezonde boerenverstand in Nederland? Waarom moeten we voortdurend achter hypes aanlopen? Hypes, die vaak door de waan van de dag worden bepaald en meer mode ofwel tijdelijk zijn dan toekomstgericht. We zien het op dit moment bij de doelstelling om de CO2-uitstoot met 20 procent terug te brengen in 2020. De enige vertaling ervan is dit voorraadbreed in te zetten, zonder beeld over de toekomstwaarde of mogelijkheden. Het lijkt een eenvoudig en pragmatisch antwoord. Maar op termijn is het vaak een boemerang, die terugslaat en de tijdelijkheid van vooruitgang bevestigt. Het is een eendimensionale benadering van de oplossing, die ogenschijnlijk goed lijkt, maar op den duur een kortetermijnstrategie zal blijken, met de bijbehorende kapitaalsvernietiging. Het leek zo verstandig. In die zin leren we niets van ons eigen verleden. De eenzijdige benadering in het verleden heeft altijd aangetoond dat het niet verstandig was. Achteraf bleek bijvoorbeeld onderhoudsvrij niet te bestaan. Eenzijdige focus op energiebesparing leidde tot vochtproblemen. En goedkoop en klein bouwen bleek uiteindelijk duurkoop door vraaguitval.

Negen prestatievelden van Slim&Snel, Integraal en Betaalbaar: een voorbeeld van een potenti√ęle aanbieder en zijn onderscheidend aanbod.

Integraal betekent o.a.: alles omvattend in zijn geheel. En naar die samenhang zijn we in de praktijk van renovatie op zoek. Als er kwaliteitsaanpassing plaatsvindt, moeten bewoners trotser worden op hun buurt. Uiteindelijk gaat het om het wonen van mensen. Maar om dit op deze termijn te borgen, is er meer nodig. De kwaliteit moet ook op termijn overeind staan. In wezen moet er statiegeld staan op woningen. De producent moet het kunnen terugnemen als het (onder)deel geen betekenis meer heeft voor het gebruik. En dan gaat het niet om bouw- of installatiedelen, maar om gebruiksonderdelen (componenten).
Integraal vereist dat het product afgestemd is op het gebruik; dat de kennis en verantwoordelijkheid bij één partij ligt, of dat zich nu vertaalt in BIM, standaarddetails of kennisaccumulatie. Belangrijk is dat het niet alleen vandaag geldt, maar ook morgen en overmorgen. In die zin verbindt integraal verleden, heden en toekomst met het gebruik en de gebruiker in een centrale positie.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Kwaliteiten, Proces, Renovatie en onderhoud| 3 Reacties »

3 Reacties op “INTEGRAAL RENOVEREN: EEN KWESTIE VAN SLIM&SNEL IN DE TIJD”

 1. Reactie door: Bram Strookman 25 oktober, 2011 om 17:18

  Leesbaarheid grafiekjes

  Het is de tweede keer dat ik u verzoek de tekst leesbaar te plaatsen bij uw grafieken.
  Mooi verhaal met de grafieken zijn weer onleesbaar doe daar nu eens iets aan!
  Dank,
  Bram

 2. Reactie door: Martin Liebregts 26 oktober, 2011 om 08:52

  Beste Bram,

  Door op de afbeelding te klikken wordt deze vergroot in de browser. Mocht dit niet werken horen wij het graag.

  gr. Martin

 3. Reactie door: R. Navis 26 oktober, 2011 om 11:45

  Ik vroeg me af of de doelstelling 20% CO2 reductie in 2020 ergens staat omschreven? Ik ging er van uit dat u het convenant energiebesparing in de corporatiesector beoogt. Maar hierin staat helder omschreven dat de corporaties (aangesloten bij Aedes) 20% gasverbruik vermindering zullen moeten toepassen en dat er landelijk 6 tot 11 megaton CO2 reductie in de gebouwde omgeving dient plaats te vinden.

  Bron: http://www.aedesnet.nl/binaries/downloads/2008/10/20081009-convenant-energiebesparing-corporatiesect.pdf