Bestaande Woning Bouw


Investeringskosten energiebesparing gedekt?

28 september, 2009 | door Dyon Noy

Klimaatneutrale nieuwbouw in 2020 en energielabel B als ijkpunt voor de bestaande bouw. De regering bevestigde op Prinsjesdag haar ambities voor energiebesparing in de gebouwde omgeving. Stapsgewijs daalt bij nieuwbouw het komende decennium de EPC naar nul. En het groene energielabel B geldt als ijkpunt voor de bestaande bouw door subsidie in de vorm van vermindering van vennootschapsbelasting plus aanpassing van de woningwaardering (brief VROM van 2 juli 2009) [pdf|135Kb].

Drie scenario’s

Belastingvoordeel en verlaging van btw op enkele energiebesparende maatregelen dempen de kosten natuurlijk maar beperkt. Corporaties investeren zo‚Äôn ‚ā¨ 7.000 per gemiddelde woning bij upgrading naar energielabel B. Diverse corporaties ontwikkelden inmiddels scenario‚Äôs om te bepalen hoe die aanvullende investering te dekken. Drie scenario’s. Allereerst het scenario dat huidige huurders extra huur betalen, die over de totale exploitatieperiode opweegt tegen de investering. Deze huurders verlangen natuurlijk dat hun energiebesparing gegarandeerd hoger is dan die extra huur.¬†Het tweede scenario houdt een beperkte en niet kostendekkende huurtoeslag in bij zittende huurders in combinatie met een verdere verhoging bij mutaties.¬†¬†In het derde en laatste scenario is er alleen een huuraanpassing bij mutaties en niet bij zittende huurders. De gewijzigde woningwaardering biedt veel ruimte.

Investeringskosten gedekt?

Inmiddels hebben veel corporaties hun plannen met bijbehorende investeringskosten gereed. Blijft de vraag welk scenario het meest geschikt is voor huuraanpassing. Atriensis beschrijft in het rapport ‘Investeringskosten energiebesparing gedekt‘¬†[pdf|336Kb] de verschillende scenario‚Äôs. Rekenvoorbeelden gaan in op de vraag of de extra huur de investering dekt, opweegt tegen de energiebesparing en een juiste verhouding heeft tot de gewijzigde woningwaardering.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Beheer, Renovatie en onderhoud, Voorraad| Reacties uitgeschakeld voor Investeringskosten energiebesparing gedekt?

Je kunt niet meer reageren!