Bestaande Woning Bouw


Kansen voor A-B-C

23 september, 2009 | door Haico van Nunen

Donderdag 24 september wordt het symposium ‚ÄėDe bestaande bouw duurzaam‚Äô¬† gehouden in het Fries congrescentrum in Drachten. Dit symposium wordt georganiseerd door het informatiepunt Duurzaam Bouwen en heeft een uitgebreid programma. De lezingen kunnen een bijdrage leveren aan het 100.000 woningenplan dat in Noord Nederland is afgesproken. Hierin worden doelen geformuleerd om de (bestaande) bouw energiezuiniger te maken.


Namens BouwhulpGroep wordt de lezing ‚ÄėKansen voor A-B-C gehouden‚Äô. In deze lezing staan de mogelijkheden voor energiezuinig renoveren centraal. Er zijn veel kansen om energiebesparing toe te passen, maar ze zijn wel gekoppeld aan de (mate van) de ingreep die wordt gepleegd. We kunnen zeker label A bereiken, maar dat kan alleen als we de investeringen daarvan over een langere termijn mogen verspreiden. Blijft de ingreep beperkt tot 15 of 25 jaar¬†dan zijn label C of label B de reel te bereiken opties.
De ontwikkelingen staan niet stil en er zullen nieuwe technieken komen die nog zuiniger zijn, of waarmee we zelfs energie mee kunnen opwekken. De woningen veranderen dan van passief naar neutraal actief. We moeten er wel voor zorgen dat de oplossingen die we nu bedenken, toekomstige oplossingen niet in de weg zitten. Het kiezen voor een star installatieprincipe kan de kansen voor de toekomst belemmeren.

Bij alle maatregelen dienen we wel oog te hebben voor de gebruikers. Dit ontbreekt er helaas nog wel eens aan en wordt er alleen alleen naar technische oplossingen gezocht. De verwachte besparingen worden dan niet gerealiseerd, zoals een recent onderzoek (wederom) laat zien. Deze boodschap wordt  in de presentatie nader toegelicht. Hier is deze presentatie te downloaden [pdf|3Mb].

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Bouwtechniek, Duurzaamheid, Voorraad| Reacties uitgeschakeld voor Kansen voor A-B-C

Je kunt niet meer reageren!