Bestaande Woning Bouw


KENNIS EN INZICHT

4 april, 2011 | door Haico van Nunen

Het afstemmen van de materiaalkeuze op het gewenste gebruik lijkt logisch, maar het wordt nog te weinig gedaan. Het vraagt namelijk om kennis en inzicht. Kennis over materialen en levensduur, inzicht in de woon-behoefte en het gewenste gebruik. Vaak is een van de twee voorhanden, maar de combinatie van de twee is lastiger te vinden. Bovendien gaat het niet alleen om het eerste gebruik, maar ook om verder kijken in de toekomst. Hoe lang gaat een gebouw mee (in deze vorm) en welke veranderingen zijn er te verwachten? Als je hierin kunt voorzien en de materialen kunt afstemmen, kun je aan de wensen blijven voldoen.


Met de Factor Methode is het mogelijk om de levensduur van een product goed te benaderen. Specifieke invloeden corrigeren de referentielevensduur tot een aangepaste levensduur. Het is de opgave voor de ont-werper om verwacht gebruik en de aangepaste levensduur op elkaar af te stemmen. Deze eigenschap be-paalt het accommoderend vermogen van de woning. Als men dit vermogen op voorhand al aanbrengt, wordt het vaak flexibiliteit genoemd. Natuurlijk zijn er meer eigenschappen die flexibiliteit bieden, maar af-stemmen van levensduur op gebruik is een van de mogelijkheden.
In het onderzoek ‚ÄėAssessment of the Sustainability of Flexible building‚Äô is de link tussen flexibiliteit en duurzaamheid nader onderzocht. Er is gebleken dat er tot 35 procent minder milieulast wordt veroorzaakt bij flexibel bouwen, in vergelijking tot traditionele woningen. Kennis en inzicht over techniek √©n gebruik kan dus goed worden ingezet om milieubelasting in de bouw te reduceren.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Duurzaamheid, Proces, Renovatie en onderhoud| Reacties uitgeschakeld voor KENNIS EN INZICHT

Je kunt niet meer reageren!