Bestaande Woning Bouw


Kwaliteit kan geen statisch begrip zijn, aangezien gebruik dat ook niet is

15 juni, 2015 | door Kennisbank

Serie over Kijken naar kwaliteit -1-

Door: Laurens Talsma

De keuze om ergens te gaan wonen is voor iedereen verschillend. Je kiest voor een woning vanwege één of meerdere aspecten die je op dat moment aanspreken. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van het gewenste aantal slaapkamers of de aantrekkelijke uitstraling van de woning. De keuze valt op een woning omdat die voldoet aan een voor jou passende gebruikskwaliteit. Maar bovenal is het van belang dat je op een fijne plek woont, zowel qua omgeving als qua buurt. Het gebruik kan veranderen, maar als de plek nog steeds prettig is zal je er graag willen blijven wonen en kijken in hoeverre je de woning kan aanpassen aan je veranderende behoeften.


De gebruikskwaliteit
Een prettig gebruik van een woning wordt bepaald door de ruimte die de woning biedt voor activiteiten op het gebied van wonen, zorgen en werken. Naast de ruimte is een passend comfort belangrijk en daarnaast wil het oog ook wat. Het moet mooi zijn. Met deze drie termen ruimte, comfort en beeld kun je de gebruikskwaliteit van een woning typeren.

Afhankelijk van de ontwikkeling die je als persoon doormaakt ga je in de loop der tijd anders naar beeld, comfort en ruimte kijken. Je behoeften veranderen en daarmee ga je andere eisen stellen waaraan je woning moet voldoen. Een voorbeeld om dit duidelijk te maken: een 2-persoonshuishouden woont in een kleine eengezinswoning, waarbij de dak en gevel vrijwel niet zijn ge√Įsoleerd. Ze hadden gekozen voor deze woning vanwege de kleine ruimtebehoefte en vanwege de betaalbaarheid door de beperkte aanwezige kwaliteit. Inmiddels heeft er gezinsuitbreiding plaatsgevonden en willen ze graag het comfort van de woning gaan verhogen. Dit omdat de ruimtebehoefte groter is geworden (meer slaapkamers nodig) en de nauwelijks ge√Įsoleerde schil leidt tot tochtklachten en een hoge energierekening. De bewoners zijn gehecht aan de buurt en zullen op zoek gaan naar mogelijkheden waarbij de woning in hun veranderde behoeften kan blijven voorzien.

Aanpassend vermogen van de woning
Om die zoektocht te ondersteunen kijken we naar de dragers van de gebruikskwaliteit. Dit zijn bouwdelen die bepalend zijn voor de gebruikskwaliteit: componenten. Het component dak bijvoorbeeld is drager van zowel beeld, comfort als ruimte. In het betreffende voorbeeld krijg je met het dak meer ruimte door bijvoorbeeld een dakraam of dakkapel te plaatsen en biedt het meer comfort door het dak te isoleren. Op deze manier kun je heel gericht de gebruikskwaliteit verhogen, zonder de hele woning op de schop te nemen of te gaan verhuizen.

De kwaliteit van een woning is geen statisch begrip, omdat de wensen en behoeften van de bewoner voortdurend kunnen veranderen. Er zijn in totaal zeven componenten waarmee je de gebruikskwaliteit kan aanpassen. Zij bepalen het aanpassend vermogen van een woning. Op het moment dat de gebruikskwaliteit niet meer voldoet, ga je op zoek naar een passende oplossing in prijs en kwaliteit. Door zo te kijken kan je heel chirurgisch in een woning ingrijpen. Precies dat doen wat nodig is. Per slot van rekening is dat het wezen van betaalbaar en duurzaam renoveren.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: kijken naar kwaliteit, Kwaliteiten, Voorraad, Wonen| Reacties uitgeschakeld voor Kwaliteit kan geen statisch begrip zijn, aangezien gebruik dat ook niet is

Je kunt niet meer reageren!