Bestaande Woning Bouw


levensduurdenken voorkomt kortzichtigheid

18 januari, 2010 | door Martin Liebregts

Soms lijkt ‚Äôt wel of je met recepten bezig bent voor zieke pati√ęnten. Dit geldt zeker voor de kortzichtigheid waarmee soms of te vaak de aandacht van de bestaande woningvoorraad wordt aangepakt. De wind van de dag bepaalt de richting waarop de oplossing gezocht wordt.

Waarom in zo’n mooi, nieuw jaar beginnen met zo’n sombere constatering? De enige reden is dat je hoopt dat er een einde komt aan de aanpak op basis van oneliners. De afgelopen dertig jaar is dit een steeds terugkerende ziekte geweest.

De thema’s hebben elkaar afgewisseld: energie, onderhoud, binnenmilieu, uitstraling, levensloopbestendig, comfort. En elke vijf jaar stond er een ander thema op de agenda.Duurzaamheid betekent de langere termijn. Dat houdt in dat er gezocht wordt naar een integrale benadering, waarbij het gebruik nu en in de toekomst de maatstaf is. Kwaliteit is meer dan techniek, maar is ook ruimte, uitstraling, identiteit en leefomgeving. Juist het voortdurend zoeken naar het evenwicht in relatie tot de tijd kenmerkt LEVENSDUURDENKEN. Dit is geen rekensom of een trucje dat je even leert. Dat betekent intensief bezig zijn met verleden, heden en toekomst van het gebruik van het onroerend goed, en daar samen met anderen begrip voor te ontwikkelen. Het kost moeite, maar dan krijg je ook waar voor je geld. Dit is de enige medicijn dat helpt tegen de waan van de dag of kortzichtigheid.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Duurzaamheid, Renovatie en onderhoud, Voorraad| Reacties uitgeschakeld voor levensduurdenken voorkomt kortzichtigheid

Je kunt niet meer reageren!