Bestaande Woning Bouw


Markt noch corporaties in startblokken

1 juni, 2011 | door Dyon Noy

De Keten Academie Bouw is het kersverse opleidingstraject voor ketensamenwerking in de bouw. Een handdruk is het logo: transparant en in vertrouwen samenwerken. Een mooi streven. Corporaties zien zeker de voordelen. Maar bittere realiteit is dat noch marktpartijen, noch corporaties er al klaar voor zijn. Dat bleek tijdens een klankbordbijeenkomst op 12 mei jongstleden [PDF|225Kb] in Eindhoven. Vijf vastgoedmanagers van woningcorporaties reageerden op stellingen. Centraal stond ketenintegratie als samenwerkingsvorm bij herstructurering van bestaande wijken.

Succes

Ketenintegratie vergroot de kans op succes ten opzichte van traditionele samenwerkingsmodellen bij complexe herstructureringsvraagstukken. Veel consensus over deze stelling tijdens de bijeenkomst. Drie kritische succesfactoren. Allereerst geldt dat er ‑zeker bij aanvang- flinke investeringen nodig zijn in vertrouwen over en weer. Rob Jansen van Woningbelang: “Wanneer er vertrouwen is, dan is de kans op succes groter.” Ten tweede het vermogen om individuele belangen in projecten naar een gezamenlijk niveau te tillen. Ten derde de voorwaarde dat alle ketenpartners om op dezelfde wijze naar de klant of doelgroep van de corporatie te kijken als de corporatie dit zelf doet.

Markt

Corporaties oordelen hard tijdens de klankbordbijeenkomst. Veruit de meeste marktpartijen zijn niet klaar voor ketenintegratie. Waar ligt dit aan? Ten eerste een gebrek aan inzicht en begrip in de werkwijze en belangen van woningcorporaties. Snapt de markt het financiële reilen en zeilen van woningcorporaties? Tom Alders van Bergopwaarts@BOW: “Hoe zitten onze kosten in elkaar? Ontwikkelaars snappen niets van een onrendabele top.” Een marktpartij als beoogd ketenpartner moet zich nu eenmaal grondig verdiepen in de corporatiewereld. Begrijp deze en spreek dezelfde taal. Volgende aandachtspunt voor marktpartijen is het nu nog vaak ondermaatse innovatieve gehalte en het te beperkte conceptuele denken. Het derde ontwikkelpunt in de ogen van corporaties is dat veel intensievere inleving door marktpartijen in de opgave nodig is. “Ontleed het DNA van het herstructureringsgebied. Ga er maar eens een tijdje zelf wonen.”

Corporatie

Aan zelfkritisch vermogen overigens geen gebrek. Deelnemers aan de klankbordbijeenkomst vinden dat corporaties evenmin goed voorbereid zijn op ketenintegratie bij herstructurering. Patrick van den Bergh van Volksbelang uit Made: “Corporaties hebben moeite met het geven van vertrouwen. De verantwoording aan de RvC is lastig.” Zijn afspraken wel transparant genoeg? Werken corporatie en ontwikkelaar op integere wijze samen? Hoe weet je of een optimum bereikt is in de verhouding tussen prijs en kwaliteit? Evenmin is het denk- en werkniveau binnen corporaties van een voldoende hoog niveau is. Alex Korsten van WoCom: “Het werk- en denkniveau binnen een corporatie moet omhoog. Alleen dan heeft ketenintegratie een reële kans van slagen.” Corporatiemensen zoeken daarom soms de betrekkelijke veiligheid van hun eigen vakdiscipline en het traditionele opdrachtgeverschap.

Lange reis

Succesvolle ketenintegratie betekent een lange reis. Geleidelijke transformatie, verhoging van het interne kennisniveau en betere selectie van marktpartijen. Start met pilots. Soms is versnelling mogelijk door iets relatief nieuws als ketenintegratie ‘buiten de bestaande organisatie van de corporatie’ in te vullen. Maar vaak zal dit niet realistisch zijn volgens de deelnemers omdat ketenintegratie alle geledingen binnen de corporatie raakt.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Proces, Renovatie en onderhoud, Wonen| Reacties uitgeschakeld voor Markt noch corporaties in startblokken

Je kunt niet meer reageren!