Bestaande Woning Bouw


Marktgestuurd onderhoud is noodzaak!

4 maart, 2008 | door Dyon Noy

Een kwart van de huur gaat er steeds weer aan op! Woningcorporaties spenderen jaarlijks zo‚Äôn ‚ā¨ 1.200 per woning aan instandhoudingsonderhoud. Het tegengaan van veroudering en slijtage door gebruik. Sinds mensenheugenis het territorium van de technici binnen corporatieland. Toch verschijnen er geleidelijk haarscheurtjes in dit bolwerk. Wat is de invloed van het strategisch voorraadbeheer? Wat hebben klanten aan een andere benadering? Kan onderhoudsbeleid aan bedrijfsdoelen bijdragen? Maak uw standpunt kenbaar bij de ‘poll’ van maart 2008!

Maartensdijklaan Den Haag

Vragersmarkt als voorland
Corporaties zijn gevormd in de aanbiedersmarkt. Op de meeste plaatsen in Nederland is simpelweg nog schaarste. Onderhoudsspecialisten binnen deze corporaties bepalen wat goed en dus technisch verantwoord onderhoud is. Het ontstaan van een vragersmarkt dwingt tot volstrekt andere inzichten. In sommige krimpende regio’s is nu al deze kentering waarneembaar. Voorlopig nog uitzonderingssituaties, maar wel het voorland van alle corporaties. Klanten staan niet meer in de rij. Onderhoud transformeert van een technisch naar een strategisch middel om vastgoed beter op de markt af te stemmen.

Marktgestuurd onderhoud
Veel corporaties zetten anno 2008 in op klantgestuurd onderhoud. Maar marktgestuurd onderhoud kijkt verder dan de individuele klant. Het binden van bestaande klanten is de eerste winst in de vragersmarkt. Het beter positioneren van buurten en vrijgekomen woningen voor woningzoekenden is de tweede winst. Deze zienswijze leidt tot een volstrekt andere aanpak van onderhoudsbeleid. Niet de techniek centraal, maar de klant en de markt. Een enorme uitdaging voor de onderhoudsspecialisten binnen corporaties!

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Beheer, Renovatie en onderhoud, Voorraad| 1 Reactie »

Een reactie op “Marktgestuurd onderhoud is noodzaak!”

  1. Reactie door: Henk Ringoir 9 april, 2008 om 22:15

    Vestia Zoetermeer heeft het complete complex Leopoldhove opnieuw gevoegd. Dat dat hoognodig was is wel gebleken: niet alleen de voegen waren meestal verrot, soms vielen zelfs complete stukken muur uit de gevels. En als je dan goed keek, kon je zien, dat, OF de isolatie compleet verrot was, of volstrekt onvoldoende, OF er zelfs helemaal noit gezeten had! Toen ik de mensen van het voegbedrijf EN Vestia daarop wees, was hun reactie: Volkomen nul; geeneens een leesbevestiging. Hetzelfde geldt trouwens voor de vloerisolatie: compleet afwezig! En ook daar nooit enige reactie op! Toch verhuren ze deze woningen voor de puntentelling van de huur als: geisoleerd, terwijl er dus niks van klopt! Al 8 jaar vecht ik hiertegen, maar krijg alleen maar flauwekulantwoorden OF hoor helemaal nooit iets! Fijn wonen in de Leopoldhove in Zoetermeer! Maar ja, sta pas 1 jaar ingeschreven voor een andere huurwoning, dus iedere andere idioot heeft altijd voorrang boven mij!
    HenkR.