Bestaande Woning Bouw


Meten is weten: bewijs op tafel!

1 november, 2008 | door Dyon Noy

‚ÄúDe minister moet iets bedenken om het chagrijn de wereld uit te krijgen.‚ÄĚ Zo adviseerde Staf Depla zijn partijgenoot Vogelaar (PvdA) recent na goedkeuring van de verplichte heffing voor corporaties. Maar een bemiddelaar om de verstoorde verhoudingen met corporaties te herstellen ziet minister Vogelaar niet zitten. Zo eenvoudig is het probleem trouwens niet op te lossen. De vertrouwensbreuk tussen sector en overheid zit diep.


Presteren naar vermogen
De politieke ingreep middels heffing en vennootschapsbelasting geeft aan dat de corporatiesector er onvoldoende in geslaagd is om haar prestaties te communiceren. Beter dan wijzen naar anderen of wachten op een handreiking vanuit Den Haag is het oppakken van de handschoen. Denk aan kwaliteitszorg, het visitatiestelsel of benchmarking. Blijven die benchmarks vanuit de sector achterwege, dan komt de pers zelf wel met een hitlijst van beste en slechtst presterende corporaties op de proppen.

De onderhoudskosten in verhouding tot de kwaliteit en omvang van het woningbezit? De omvang van de werkorganisatie in relatie tot de prestaties? De kwaliteit van inkoopprocessen? Niet voor niets zorgde de door Aedes ingestelde commissie van Rijn ervoor dat er inmiddels een ‚Äėgezaghebbende‚Äô benchmarkcommissie is ingesteld. Meting op drie domeinen: de vastgoedprestatie, maatschappelijke prestatie √©n interne bedrijfsvoering. Aedes stelt benchmarking weliswaar niet verplicht. Maar het instrument wordt wel degelijk ernstig aanbevolgen.

Gewoon beginnen

Het adviesrapport van de Commissie van Rijn heeft ‚ÄėGewoon beginnen‚Äô als titel. Een juiste titel. Het maatschappelijke rendement is beeld. De waardering van klanten en belanghouders. Exploitatielasten onder de loep. Gedetailleerd inzicht in kwaliteit en effici√ęntie van interne bedrijfsprocessen. En daarmee een benchmark voorbij de kale euro‚Äôs. Wacht de hitlijst in het landelijke dagblad niet af. Meten is weten. Leg bewijs op tafel.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Beheer, Kosten, Voorraad| Reacties uitgeschakeld voor Meten is weten: bewijs op tafel!

Je kunt niet meer reageren!