Bestaande Woning Bouw


net als Darwin

11 oktober, 2010 | door Haico van Nunen

We wonen nu al weer bijna vijf jaar in onze woning. Destijds hebben we alles naar onze wens gemaakt. Nu na vijf jaar zijn er al weer omstandigheden veranderd die ons na doen denken om toch maar weer kleine wijzigingen door te voeren. Geen grote aanpassingen, maar wel de beschikbare vertrekken anders inrichten.

Veranderende omstandigheden leiden tot andere woonwensen. Het maakt nog maar eens duidelijk dat het uiteindelijk om het wonen gaat. Het zijn niet de materialen, producten of bouwdelen, maar het is het gebruik van de woning waar het om draait. Als het gebruik verandert moet het gebouw mee kunnen veranderen. Accomoderend vermogen, flexibiliteit of zelfs levensloopbestendig zijn begrippen die dit soort voorzieningen typeren. Het belangrijkste is dat een gebouw zich aan moet kunnen passen door de tijd.
Dit aanpassend vermogen is ook een vorm van duurzaamheid. Zolang de mogelijkheden er zijn om het gebouw aan te passen aan de nieuwe wensen kan het in gebruik blijven. Pas als het niet meer (eenvoudig) aan te passen is, is het einde van de functionele levensduur bereikt en voldoet het gebouw niet meer.
Darwin roemde al het aanpassingsvermogen van rassen, om te kunnen overleven moeten ze zich aanpassen. Voor gebouwen geldt dit net zo.

Bij mijn proefschrift horen een aantal stellingen. Dit bericht is mede hierop gebaseerd.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Bouwtechniek, Duurzaamheid, Renovatie en onderhoud| Reacties uitgeschakeld voor net als Darwin

Je kunt niet meer reageren!