Bestaande Woning Bouw


nieuw aanbod PV in de schappen

25 september, 2014 | door Haico van Nunen

De stap om PV-panelen aan te schaffen wordt binnenkort nog eenvoudiger. Het assortiment van de Ikea wordt uitgebreid met zonnepanelen. Daarmee kunnen bewoners zelf kiezen om energie op te wekken. Het sluit aan bij de trend van keuzevrijheid. De bewoner kiest zelf wat hij wil en hoe het eruit ziet. Dat is een trend die steeds vastere vormen aanneemt, onder het mom van Bewoners aan de Knoppen. Nog niet eens zo heel lang geleden was het voor een huurder een keuze tussen ‚Äėwit‚Äô of ‚Äėwit met een wolkje‚Äô als het over tegels ging. Ondertussen is ook voor de huurder een heel assortiment ter beschikking en zijn er keuzes met betrekking tot de inrichting (wel of geen open keuken) en afwerking (meer kastjes of een andere kraan). Bovendien beperkt de keuze zich niet alleen meer tot het eindresultaat, maar ook het proces en het moment waarop de ingreep plaatsvindt zijn onderwerpen waar de bewoner invloed op heeft. Iets wat voor de eigenaar bewoner heel normaal is, maar voor de huurders nog niet altijd. De veranderingen zijn ingezet.


Keuken
Hoe kan de bewoner (huurder of koper) straks kiezen? Het is langzaam al begonnen. Kijk maar eens naar Ikea en hun keukens. Vijftien tot twintig jaar geleden werd er vooral om gelachen, en was maximaal 6% van de keukens afkomstig uit woonwarenhuizen (1). Vandaag de dag is ruim √©√©n op de vijf keukens die verkocht worden in Nederland een Ikea keuken (2). Het succes kent een aantal kenmerken. De mogelijkheden om zelf te ontwerpen, een korte levertijd en een goede prijs-kwaliteit verhouding. Bovendien hoef je het niet zelf te doen, maar kan het plaatsen voor je geregeld worden. Daarbij krijg je garantie 25 jaar. In een onderzoek naar keukenverkopen wordt dan ook gezegd ‚Äėde consument gelooft wat Ikea doet‚Äô(3). Met deze benadering vormt het woonwarenhuis een geduchte speler op de markt van woninguitrusting.

Volgende stap
De volgende stap is aangekondigd. Vanaf 18 oktober 2015 gaat de blauw-gele gigant ook in Nederland PV systemen aan te bieden (4). Te beginnen in Haarlem, daarna in meerder vestigingen. Het gaat vooralsnog om een vast pakket van 3,36 kW, dat levert, naar gelang de omstandigheden, ruim 3.000 kWh op, of wel ‚ā¨ 650,- per jaar (5). In het Verenigd Koninkrijk zijn deze pakketten al langer verkrijgbaar en worden deze verkocht voor 5700 pond, ofwel 7260 euro (6). De prijs in Nederland is nog niet bekend.
De panelen worden verkocht met behulp van een tool zodat je direct ziet wat het voor de eigen situatie betekent. Er wordt advies gegeven over de keuze en de installatie wordt verzorgd. Zelfs financiering is mogelijk. Dit voorbeeld laat zien dat er wel degelijk een aanbod op komst is. En misschien wel van partijen waar je het niet van verwacht.

Toekomst
Wat is het volgende? Een keuken of PV-panelen zijn dan wel onderdelen van een gebouw, het zijn nog wel op zichzelf staande ‚Äėbouwdelen‚Äô. Maar het is een eerste aanbod waar de bewoner kan kiezen en op een toegankelijke manier. Wellicht liggen er over enkele jaren ook componenten bij Ikea in het schap. Een nieuwe gevel, een nieuw dak, en je kunt zelf op een middag een nieuw dak uitzoeken , terwijl de kinderen in de ballenbak spelen. Ik weet niet of de ontwikkeling op die manier doorzet. Maar de keukens zijn een succes en ik ben benieuwd wat de PV-panelen gaan doen. Het zijn overigens niet enkel de producten die het succes verklaren. Het is alles eromheen dat zorgt dat de bewoners voor dit aanbod kiezen. Een hulpmiddel om zelf te ontwerpen en te spelen, advies, inzicht in de gevolgen en dat alles tegen een vaste prijs. Het zijn juist deze waarden die er voor zorgen dat een op de vijf mensen voor deze aanpak kiest.

 

Bronnen:

(1) ‘De nieuwe horizon voor de serie van een’ ¬†Martin Liebregts, ¬†kennisbank bestaandewoningbouw.nl,¬†22 februari 2011¬†
(2) ‘Internet snoept marktaandeel af van Ikea keukens’ ¬†
(3) Presentatie ‘veranderend retaillandschap in keukens’ legt vinger op de zere plek¬†
(4) IKEA start in Nederland met aanbod complete systemen voor zonne-energie 
(5) Gebaseerd op een opbrengst van 3000 kWh en een elektraprijs van 22 eurocent.
(6) Engelse pagina over het aanbod van Ikea.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Doelgroep, Duurzaamheid, Wonen| Reacties uitgeschakeld voor nieuw aanbod PV in de schappen

Je kunt niet meer reageren!