Bestaande Woning Bouw


Onderwijs, de basis voor toekomstgerichte renovatie

29 april, 2013 | door Haico van Nunen

Veertig jaar na de eerste renovatie-initiatieven in de lesmethodes van de TU/e, faculteit Bouwkunde, staan we opnieuw voor de heruitvinding van het vak Renovatie. We doen dit niet alleen, maar met vakmensen uit de praktijk die zich verbonden voelen met het vak en met onderwijs. Deze professionals noemen we de ‘50 vrienden’ van het forum Renovatie & Onderhoud. Het symposium ‘Onderwijs, de basis voor toekomstgerichte renovatie’ dat op 22 mei 2013 plaatsvindt, poogt de kennis die zich in de praktijk ontwikkeld heeft, te bundelen en te vertalen naar lesmethodes.
In de afgelopen periode hebben niet alleen afgestudeerden van TU/e veel kennis opgedaan door zich jaren intensief met het vak bezig te houden, maar zijn ook de omstandigheden grondig veranderd. De gebouwenvoorraad is als het ware een grote grondstoffenbank geworden, waarop we zuinig moeten zijn. De vraag naar kwaliteitsaanpassing in de markt krijgt een steeds individueler karakter (serie van één) en de initiële bouwkosten worden vervangen door begrippen als total cost of ownership. Tot slot veranderen de rollen van de partijen in de keten in een hoog tempo. Niets is meer vanzelfsprekend en aan de horizon verschijnt het collectief bouwmeesterschap.

Het wordt dus tijd om gezamenlijk een nieuwe blik op de toekomst te werpen, die een versnelling en ondersteuning geeft aan de innovatieve krachten. Deze is aangeduid met Manifest ‘Renovatie 2020’.

Doelgroep
Het symposium is bedoeld voor mensen met een gelijkgestemde achtergrond – namelijk hun opleiding – en voor hen die actief zijn in de bestaande bouw. Het doel is tweeledig: enerzijds het van gedachten wisselen met anderen, en anderzijds het direct opdoen van kennis. Daarbij staat dit alles in relatie tot de bestaande bouw.

Het symposium is alleen voor genodigden. Als abonnee van de kennisbank www.bestaandewoningbouw.nl willen wij u uitnodigen voor deelname aan dit symposium. Hier vindt u verdere informatie over de inschrijving en het programma.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Proces, Renovatie en onderhoud, Wonen| Reacties uitgeschakeld voor Onderwijs, de basis voor toekomstgerichte renovatie

Je kunt niet meer reageren!