Bestaande Woning Bouw


Overpeinzing: Boomvrij, zonder hoogbouw en met eigen parkeerplaats

6 januari, 2014 | door Martin Liebregts

Een pleidooi voor een aanpak op buurtniveau

De opkomende gedachte is dat elke rijtjeswoning op termijn zelfvoorzienend moet kunnen zijn ten aanzien van energie. Zelfs de auto moet op de door de woning opgewekte energie kunnen rijden. Technisch zal het op termijn misschien wel mogelijk zijn voor de grondgebonden woningen (1). Voor gestapelde woningen ligt het een stuk ingewikkelder.
Aan de voorgestelde individuele oplossing zitten een reeks van gemeenschappelijke problemen verbonden. Het risico dat de omgeving een belemmering vormt bij de aanpak op woningniveau is groot en kan betrekking hebben op de verschillende onderwerpen:

Het zal duidelijk zijn dat een ‚Äėvolledig‚Äô individueel gerichte aanpak in het verstedelijkt Nederland niet zomaar kan. Daarom is het van belang energieneutraliteit en een zelfvoorzienend energiesysteem op hoger schaalniveau aan te pakken en minimaal het buurtniveau hiervoor te kiezen. Uiteindelijk is wonen iets gemeenschappelijks. Doen we dit niet dan beschikt Nederland straks over duizenden rijdende rechters. Misschien aardig voor de televisie maar niet voor de gemeenschap.Bronnen/verwijzingen

(1) Circa 45 procent van de woningvoorraad bestaat uit rijtjeswoning, 25 procent vrijstaande woningen of twee-onder-een kap en 30 procent gestapelde woningen.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Productinnovatie, Renovatie en onderhoud, Voorraad| 1 Reactie »

Een reactie op “Overpeinzing: Boomvrij, zonder hoogbouw en met eigen parkeerplaats”

  1. Reactie door: Jos Lichtenberg 8 januari, 2014 om 01:36

    Helemaal eens met de aanpak op een hoger schaalniveau. We moeten een keer sommetjes maken en wellicht wat brainstormen nog, maar een ding wat wel gaat meewerken is het groeiend rendement. Alle berekeningen worden nu gemaakt op basis van max. 15% rendement. Dat gaat in ieder geval naar 30% en waarschijnlijk meer. Met 30% maak je weer andere sommetjes. Niet te hoge gestapelde woningen kunnen dan ook energie-neutraal worden. Dan nog is het rendabel om op buurt/wijk niveau te denken.