Bestaande Woning Bouw


OVERPEINZING: HET ‘NIEUWE’ SAMENWERKEN

28 januari, 2014 | door Martin Liebregts

een verschuiving in de traditionele positie binnen de keten

Na de start van de grote crisis rond 2007/2008 is er veel beweging ontstaan op het bouwfront. Op allerlei manieren is – mede uit het oogpunt van continuïteit – gezocht naar nieuwe samenwerkingsvormen, die aangeduid worden met ‘ketensamenwerking’, ‘co-makership’, ‘alliantie of in de vorm van een tijdelijk ‘consortium’. De meeste samenwerkingsvormen zijn gericht op het verkleinen van verspilling in de keten en het beter op elkaar afstemmen van bedrijfsprocessen van de betrokkenen. Er ontstaat geen nieuwe entiteit en elke vorm van samenwerken heeft een beperkte houdbaarheidsdatum. Als je van het NIEUWE SAMENWERKEN wilt spreken, dan is er meer nodig. Tijdelijk samenwerken, leidt nu eenmaal – ondanks alle goede bedoelingen – met structurele verbetering en innovatie.

Zolang de toeleverende industrie, de bouwer, de architect en de adviseur blijven bij wat ze zijn, verandert er weinig. Alle partijen blijven projecten doen en dat is het. Het nieuwe samenwerken begint niet bij techniek, maar bij een visie op een nieuw aanbod op de markt. Deze visie is vooral gericht op een passend aanbod voor de gebruiker/bewoner.
Aanleiding voor deze gedachte was het feit dat ASML de Nederlandse Logistiek Prijs 2013 won. Op drie terreinen tracht ASML innovatie door te voeren: concurrent engineering (parallel ontwikkelen), leiderschap in de supply chain en de after sales. De concurrent engineering is gericht op het verkorten van de doorlooptijd (time to market). Producten zijn nog in ontwikkeling, als ze al gemaakt worden. Dit doen ze allemaal met zo’n 600 toeleveranciers, waarvan 10 procent 80 procent van de omzet vertegenwoordigt. De gehele ontwikkeling is gebaseerd op componenten en sub-componenten.
Als er nieuwe entiteiten ontstaan voor de aanpak van de kwaliteitsaanpassing van de bestaande woningbouw, zal eerder ASML als spiegel kunnen dienen dan een traditionele productiepraktijk in de bouw met hun partners.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Doelgroep, Proces, Productinnovatie| 3 Reacties »

3 Reacties op “OVERPEINZING: HET ‘NIEUWE’ SAMENWERKEN”

 1. Reactie door: Marijke van Loon 29 januari, 2014 om 12:31

  In het kader van deze gedachten hebben wij, Peter van Pinxteren en ik een groep opgericht, Ons Netwerk. Deze groep bestaat niet enkel uit leden vanuit de bouwtechnische kant, maar ook vanuit de beleving, b.v. kleurspecialist en meer specialistische disciplines zoals b.v. bouwbiologie.

  Onze visie is dat samenwerken pas optimaal wordt als we de bouw op een holistische manier benaderen.

 2. Reactie door: Tom Verloop 4 februari, 2014 om 12:44

  Het is toch weer opvallend hoe autistisch de bouwkolom in NL is. Waarom zit de klant zelf niet aan tafel? Als de visie is dat er een passend aanbod voor de bewoner wordt gecreeërd, lijkt het em niet meer dan normaal de bewoners er ook daadwerkelijk bij te betrekken. Spreek niet over hen, maar met hen! Dan kan het echt holistisch worden.

 3. Reactie door: Pensas 20 december, 2015 om 16:10

  Wunderschf6ne Fotos sind das s o klar einfach zuhferaabt . Ist das eine Stockente??? ganz liebe grfcsse und ein zufreidenes neues Jahr Marlies