Bestaande Woning Bouw


Overpeinzing: Is de rek uit ketenintegratie?

24 september, 2015 | door Yuri van Bergen

De rek lijkt er bij ketenintegratie wel een beetje uit. In de afgelopen jaren is er veel tijd en energie gestoken in een ’conceptuele’ benadering van de productieketen in de bestaande bouw. En met succes! Door een betere afstemming van de opgave en het gesprek over de oplossing over de projecten heen te voeren is er een besparing behaald van circa vijfentwintig procent op met name de proceskosten. Maar met het oog op betaalbaar en comfortabel wonen is dit nog maar de eerste stap. Voor de vraag naar een duidelijk aanbod met bewoners aan de knoppen lijkt het toch weer een ‘projectje’ te worden en verliest de markt zijn dynamiek. En als het conceptuele tegen haar grenzen van optimalisatie aanloopt en de traditionele markt deze voorsprong weer weet in te halen met een verbeterde prijs-kwaliteit zijn we dan eigenlijk wel op het punt waar we wilden zijn? (1). Of is er de vraag naar verdere innovatie waarbij de sprong wordt gemaakt van het organiseren naar het maken?


Juist bij het maken kom je tot dilemma’s. Voor innovatie heb je nou eenmaal herhaling nodig. Die herhaling wordt in de bestaande bouw niet gezien. Het zijn altijd losse projecten met nieuwe specifieke problemen. Wil je innoveren dan moet dat veranderen. De herhaalbaarheid moet gezien worden en risico’s van afwijkingen moeten genomen worden.
De kracht van herhalen ligt namelijk geborgen in de continuïteit van de productiestroom zelf en niet in het apparaat eromheen (2). Er is in mijn opinie geen professional te vinden die bewust een fout maakt. Zeker niet als deze persoon een bekende in de buurt is: herkenbaar, aanspreekbaar en betrokken bij lokale samenleving. Ik geloof in innovatie en de kracht van samen werken! (3). Maar soms komt het harde besef binnen dat de wens niet altijd zo hard willen lopen als de werkelijkheid. Misschien is stap-voor-stap dan helemaal nog niet zo’n vreemde route.


Bronnen/verwijzingen:

(1) ‘Op herhaling: het aanbod voor het rijtjeshuis door concepten’, Martin Liebregts, 13 mei 2013, Kennisbank bestaandewoningbouw.nl
(2) ‘Overpeinzing: waar stopt de herhaling en begint het project?’, Yuri van Bergen, 2 september 2015, Kennisbank bestaandewoningbouw.nl
(3) ‘Het nieuwe samenwerken’, Yuri van Bergen en Roel Simons, 10 maart 2015, Kennisbank bestaandewoningbouw.nl

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Kosten, Proces, Productinnovatie| Reacties uitgeschakeld voor Overpeinzing: Is de rek uit ketenintegratie?

Je kunt niet meer reageren!