Bestaande Woning Bouw


Overpeinzing: kuddegedrag leidt niet tot innovatie

16 december, 2011 | door Martin Liebregts

een serie over innovatie – 2

Overal in de maatschappij is voortdurend kuddegedrag waar te nemen. De financiële markten van de afgelopen decennia zijn daar een sprekend voorbeeld van. Er zijn onnodige risico’s genomen omdat niemand achter wil blijven. Dit modegedrag is een nachtmerrie voor innovatie. Het gevaar is levensgroot dat iedereen de doodlopende weg afloopt omdat die weg zo druk is. Innovatie vergt een andere benadering. En dan gaat het niet om trucjes om je vrij te voelen,  samen op een heide te counselen of de roep om de open geest. Allemaal holle begrippen die net als het volgen van de mode je een gevoel geven dat je op de goede – weliswaar doodlopende – weg bent.


Innovatie vereist gewoon hardwerken en voortdurend op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden. Het is een onderzoeksmentaliteit, die door jarenlange oefening ingebed wordt in een organisatie. Je moet als organisatie kunnen spelen om die nieuwe dingen te vinden. Want innovatie is geen geprogrammeerde weg en kan niet even door derden onderricht worden.

Vaak nodigen de omstandigheden uit om te zoeken naar ‘nieuwe’ dingen. Nu de macht in enkele jaren structureel gewijzigd is van nieuwbouw naar de bestaande bouw zullen er nieuwe perspectieven ontstaan. Recent was voor de toeleverende industrie in de bouw de nieuwbouw nog dominant en vormden ze 60 à 70 procent van de markt. Nu anno 2011 is de situatie radicaal gewijzigd en vormt de bestaande bouw al gauw zo’n 60 procent. Dus de omstandigheden zijn radicaal veranderd, nu is het van belang dat er gericht wordt gezocht naar die oplossingen die de kosten-kwaliteitsverhouding structureel gaan transformeren, zodat ‘goede’ kwaliteitsaanpassing bereikbaar en betrouwbaar wordt.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Kosten, Kwaliteiten, Productinnovatie| Reacties uitgeschakeld voor Overpeinzing: kuddegedrag leidt niet tot innovatie

Je kunt niet meer reageren!