Bestaande Woning Bouw


Overpeinzing: meer dan een mensjaar praten: mag ‘t minder?

10 september, 2013 | door Martin Liebregts

In mijn column voor Renda getiteld ‘De bouwsector is een ambtelijk vergadercircus’ richt ik het commentaar op het vele vergaderen dat de bouw zo typeert. (1)
Echter als je Nederland breed bekijkt, dan kun je stellen dat er eerder sprake is van de Hollandse ziekte. En dat geldt niet alleen voor het werk, maar ook voor de vrije tijd. Het afgelopen weekend was er in 48 uur meer dan vier uur aan talkshows op diverse zenders. Je zou bijna denken ‘als het maar praat, dan is het goed’.

Elk (ver-)bouwproject kost meer dan één mensjaar aan overleg tussen de diverse betrokkenen in de vorm van planteam-, bouw(team)- en werkvoorbereidingen.
Ook als de processen LEAN worden aangepakt, worden de bespaarde uren omgezet in overleg en vergaderen. Het lijkt erop dat vergaderen een soort verslaving is, die in de loop der jaren steeds sterker is geworden. Komt dat omdat we vergaderen een status hebben gegeven? Wordt het veroorzaakt door het feit dat we alles zo slecht voorbereiden en dat we voortdurend ad-hoc beslissingen moeten nemen?
In de maatschappij krijgt iedereen targets opgelegd. Misschien moeten we in de bouw vooraf aan het proces de vergaderuren vastleggen. De consequentie is naar mijn mening dat de zaken beter voorbereid worden en dat we vooraf goed nadenken wat het resultaat van het overleg moet zijn en wie hieraan moet deelnemen. Laten we dan achteraf wel de tijd nemen om een en ander te evalueren.


Bronnen/verwijzingen
(1) ‘De bouwsector is een ambtelijk vergadercircus’, d.d. 15 augustus 2013

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Proces, Renovatie en onderhoud| Reacties uitgeschakeld voor Overpeinzing: meer dan een mensjaar praten: mag ‘t minder?

Je kunt niet meer reageren!