Bestaande Woning Bouw


Start met afval

5 oktober, 2016 | door Yuri van Bergen

(Leestijd 5 minuten)

Met wat tijd te doden voor een afspraak bladerde ik het dagelijkse dagblad door en bleef hangen op een artikel over de zin en onzin van afvalscheiding (1). Het interessante in dat artikel was dat wij, de makers van dit afval, niet goed zijn geïnformeerd wat nu de beste manier is om hier weer vanaf te komen. En dat teveel scheiden van afval het hergebruiken alleen maar ingewikkelder maakt terwijl wij denken het goed te doen.

Een week later zat ik tijdens een congres over verduurzaming aan een kennistafel over circulaire economie (2). Samen met verschillende experts spraken we open over de dromen, dilemma’s en kansen voor een duurzame opschaling in de stad. Een van deze experts was werkzaam bij hetzelfde afvalbedrijf uit het krantenartikel, dus een mooie gelegenheid om eens verder van gedachten te wisselen. Nu ben ik natuurlijk na een avond dromen en discussiëren geen expert op het gebied van afval. Maar het heeft me wel anders laten kijken naar de mogelijkheden van afval voor een woning.

Living Ocean

Gratis grondstof
Hoe dacht ik eigenlijk over afval? Voor mij was het vanzelfsprekend dat iedereen probeert binnen zijn wensen en mogelijkheden om zo weinig mogelijk afval te produceren. Dus schaf niets aan wat je niet nodig hebt. Gooi niks weg dat nog gebruikt kan worden of geef het weg aan iemand die er weer iets nieuws van kan maken.
Maar wat als die berg afval nu eens een ‘gratis’ grondstof wordt? (3). Dan praten we niet meer over spullen die worden verspilt maar moeten we gaan denken over nieuwe mogelijkheden voor ‘urban mining’ (4). Overal op deze aarde liggen grondstoffen die reeds al boven de grond zijn gehaald of zijn gevormd tot een bruikbare vorm. En zijn we dus enthousiast over nieuwe bedrijven die lokaal afval ophalen om daar weer nieuwe producten voor de directe omgeving van te maken (5).

In werkelijkheid verandert de wereld niet zo snel, maar het is wel interessant om eens in onze gedachten te beschouwen wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld het verduurzamen van de openbare ruimte. Wanneer we niet naar de bijna 17 miljoen bewoners en de daarbij behorende 7,5 miljoen woningen kijken als producenten van afval en als verbruikers van energie, maar deze ‘vervuilers’ gaan zien als producenten van grondstof waarmee we nieuwe producten kunnen maken. Aan mensen of spullen geen gebrek!

Laten we voor de gebouwde omgeving de ideeën eens verzamelen en beschouwen wat de potentie kan zijn. Hoeveel CO2 zouden we bijvoorbeeld besparen als we ons organisch huishoudelijk afval niet laten ophalen door de vuilnismannen maar gewoon via de riolering afvoeren? Of hoeveel energie zouden we kunnen opwekken door de bewegingsenergie van alle inwoners van een flatgebouw te bundelen? Betekent dat bijvoorbeeld dat iedere woning ondanks haar oriëntatie en verbruik daarmee zelfvoorzienend kan worden?
Het lijkt me leuk om te starten met afval als oplossing voor het verduurzamen van onze openbare ruimte. En volgens mij kan er geen slecht resultaat uitkomen want als we ergens op deze wereld iets veel van hebben…


Bronnen:

(1) De zin en de onzin van het scheiden van afval, Eindhovens Dagblad 13 september 2016, Eindhovens Dagblad 2016
(2) Congrestival 040: versnelling in duurzaamheid voor Eindhoven, 19 september 2016, Gemeente Eindhoven 2016
(3) Afval is voedsel, VPRO Tegenlicht, 7 augustus 2014, VPRO 2014
(4) Access to Africa, VPRO Tegenlicht, 19 april 2015 VPRO 2015
(5) Foto: Ocean Ambassador Willemijn Peeters legt de werking uit van de eerste ´Living Ocean´ productielijn ter wereld in Culemborg. Bedrijven van het industrieterrein in Culemborg leverden hun overtollige plastic aan en daar worden nu lokaal nieuwe plastic producten voor diezelfde bedrijven van gemaakt. Circulaire economie in de praktijk gebracht.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Bewoners aan de knoppen, Circulaire economie, Serie van één| Reacties uitgeschakeld voor Start met afval

Je kunt niet meer reageren!