Bestaande Woning Bouw


Proefscheiding overheid en corporaties op komst?

3 december, 2007 | door Dyon Noy

De discussie over de relatie tussen corporaties en de overheid heeft het kookpunt bereikt. Zijn de verwijten over de gevulde oorlogskassen van corporaties echt het gevolg van het niet of te traag oppakken van de maatschappelijke opgaven? Of dient deze beschuldiging alleen maar om de begrotingsproblematiek van de overheid op te lossen?

Olympiaplein Wageningen

Miskenning

Mogelijk leidt het conflict tot een heffing of tot vervroeging van de invoering van winstbelasting. De vertrouwensbreuk tussen de toegelaten instellingen en de overheid lijkt onvermijdelijk. De verongelijktheid in de sociale sector is unaniem. Veel corporaties tellen inmiddels hun knopen. Welk financieel gat slaat de aangekondigde heffing? Wat zijn de gevolgen van de vennootschapsbelasting voor zowel de opgave als voor de bedrijfsstructuur? De meest ultieme reactie klinkt links en rechts ook al door. Belastingplicht? Opting out! Dan kun je net zo goed uit het stelsel treden. Het einde van de relatie tussen overheid en woningcorporaties als ‚Äėplatte‚Äô uitkomst van jarenlange discussie over vernieuwing van die relatie.

Canon der sociale woningbouw

Sinds de brutering verschuiven doelstellingen en wijzigt het krachtenveld in hoog tempo. De gespannen relatie tussen overheid en sociale sector wijst op een communicatieprobleem. Hoe duidelijk te maken dat een corporatie iets anders en meer is dan een geldautomaat? Staan we momenteel ver af van de oorspronkelijke doelen van een eeuw geleden?

Olympiaplein Amsterdam

Heldere ijkpunten dienen verleden en heden met de toekomst te verbinden. Meer inzet op communicatie met de samenleving is onvermijdelijk. Een risicovolle trendbreuk mag niet plaatsvinden. Atriensis brengt dialoog middels het canon der sociale woningbouw als bindmiddel in. Van woningwet tot herstructureringsopgave. Van vooroorlogse tuinsteden tot woonzorgzones. Het canon der sociale woningbouw als anker. Voer de discussie op dit weblog!

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Beheer, Voorraad| 4 Reacties »

4 Reacties op “Proefscheiding overheid en corporaties op komst?”

 1. Reactie door: Leon Bobbe 28 juni, 2008 om 15:49

  Woningcorporaties zijn private organisatie met een ide√ęel doel. Het in de Woningwet van 1901 verankerde ‘stelsel van toelating’ gaf het rijk en de corporatie in het verleden de mogelijkheid tot het aangaan van een voor beide partijen aantrekkelijk arrangement. De corporatie kreeg met haar toelating subsidies en toegang tot de kapitaalmarkt; de corporatie hielp het rijk bij het realiseren van haar beleidsdoelstellingen. Met de komst van de integrale vennnootschapsbelasting en de heffing (voor de 40 prachtwijken) is er geen sprake meer van een wederzijds belang bij het stelsel van toelating. Sterker nog, het stelsel wordt door de rijksoverheid gebruikt om corporaties in een nadelige positie te brengen ten opzichte van niet-toegelaten instellingen. Van een corporatie kan, in het belang van haar bewoners en in het licht van statutaire doelstellingen, niet verwacht worden dat ze nog deel wil uitmaken van het stelsel van toelating. Het is derhalve uitermate legitiem dat corporaties alles in het werk stellen om van hun toelating af te komen.

 2. Reactie door: http://www.ionicbathfootdetox.com/ 29 april, 2016 om 03:15

  art[e]fact skriver:Så gullig han är din son! Vill också passa på att säga att jag gillar dina tavlor! Jättefina! Ha en trevlig dag!

 3. Reactie door: http://www.rehabsandrentals.com/ 13 mei, 2016 om 02:57

  We like eating at Nakhon Kitchen (one in Hougang and another in Bedok), because the food is authentic and cheap. The service is super fast and everyone working there is Thai. The green curry has many layers of flavours that I wonder what secret ingredients they use. The Bedok branch is less crowded and it is just a street away from the Chai Chee Porridge place.

 4. Reactie door: car insurance quotes 20 mei, 2016 om 16:17

  Then you’ll LOVE Hunger Games.And, as usual, I had ZERO problem with the show being “unbelievable”… All Science Fiction is “unbelievable” because it’s Fiction. I had problems with it not being true to its’ own rules and setting up a Hunger Games/Twilight dynamic.