Bestaande Woning Bouw


RENOVATIE: MEER MONTAGE, MINDER OVERLAST

13 april, 2010 | door Martin Liebregts

Terugblik

Laatst bladerde ik het boekje ‘Symboliek in kathedralenbouw’ van prof. ir. M. Gout nog eens door (1). Hierin staat vermeld dat op de bouwplaats – de toekomstige kathedraal – geen hard geluid door bewerking met metalen beitels geproduceerd mocht worden. Dit was in navolging van de voorschriften van Salomo voor de bouw van de tempel, waarin staat: ‘Toen het huis gebouwd werd, werd het opgetrokken van steen, afgewerkt aan de groeve, en geen hamer of beitel of enig ijzeren gereedschap werd gehoord bij het bouwen van het huis…’. Het resultaat van deze regel was: ‘dat de stukken steen geheel buiten de kathedraal gereedgemaakt werden, om na transport naar hun definitieve plaats in het bouwwerk met zo min mogelijk storende handelingen gemonteerd te worden.’ Het montagevraagstuk en de bijbehorende maatsystematiek waren ingegeven door hogere gedachten.

Bij groot onderhoud en renovatie zouden eenzelfde gedachte het leitmotiv kunnen worden. De woonrust van de bewoners zou zeker belangrijk kunnen worden in de gedachten van bouwend Nederland als de overweging van drieduizend jaar geleden bij de bouw van de tempel. In het verleden had deze stelregel al geleid tot een wijze van bouwen met de nadruk op monteren.

Voorbeeld

Begin jaren negentig van de vorige eeuw is de verbeterde keuken ontwikkeld (2/3). Hierbij werden de units voor centrale verwarming en mechanische ventilatie geïntegreerd in de keukenkastjes. Een van de redenen om dit destijds te ontwikkelen – naast beschikbare ruimte, het onderhoud en het beeld – was beperking van overlast. Gekozen is toen voor een integratie van montage- en bevestigingstechnieken. Zonder herrie en veel stof is het bij deze oplossing mogelijk om een nieuwe keukeninrichting aan te brengen, die ook nog mooi oogt. De oplossing is en was niet alleen goedkoper dan traditioneel (5 procent), maar bracht ook minder arbeid op locatie met zich mee (25 procent) en werd de overlast gereduceerd (50 procent).

Vooruitblik

Het zou goed zijn om tijdens de plan- en uitvoeringsvoorbereiding van groot onderhoud en renovatie de mogelijke overlast in beeld te brengen. Pas als dit bewust gebeurt, kan er gekozen worden voor een passende techniek. Bouwstof en lawaai zouden zoveel mogelijk uitgebannen moeten worden op de bouwplaats waar gewoond wordt.

Als de opdrachtgevers, ontwerpers, adviseurs, toeleverende industrie en bouwers zich dit bewust zouden worden en de wezenlijke marktvraag ervan onderkenden, vindt er werkelijke transformatie plaats in de onderhouds- en renovatietechniek. Het aanbod wordt niet alleen bewonersvriendelijk, maar leidt op termijn ook tot een gunstigere kosten-kwaliteitsverhouding. De slogan voor de toekomst wordt: ‘Meer montage, minder overlast’.

Bronnen

(1) ‘Symboliek in kathedralenbouw’. prof. ir. M. Gout, Den Haag, 2001

(2) ‘Integratie oplossing voor kleine keuken’, M. Liebregts en J. Persoon, Bouwwereld, april 1995

(3) ‘Spelregels voor een nieuwe keuken, M. Liebregts en J. Persoon, Renovatie&Onderhoud, sept. 1997

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Kwaliteiten, Productinnovatie, Renovatie en onderhoud| 3 Reacties »

3 Reacties op “RENOVATIE: MEER MONTAGE, MINDER OVERLAST”

 1. Reactie door: andries van wijngaarden 13 april, 2010 om 14:53

  Er was ooit de woningbouwver. het Oosten in Amsterdam die een systeem van : casco in huur en onderhoud .De inbouw , achter de voordeur als eigendom realiseerde , m.i.een uitstekende oplosing Bij verhuizing wordt de binnenboel getaxeerd en overgenomen door devolgende bewoner
  De renovatie moet gericht zijn op enkele uitgekiende inbouwmogelijkheden met op de juiste plaatsen leidingschachten c.q.dubbele vloer
  bij de z.g.loft woningen gebeurt hetzelfde
  keukens etc. horen bij het muebilair

 2. Reactie door: Bert Pijnse van der Aa 13 april, 2010 om 18:02

  Sinds kort zijn wij gestart met de Hilversumse Energiewinkel, dat voortkomt uit een aannemersbedrijf.
  Het is een adviesburo dat eigenaars van particuliere woningen en gebouwen in de bestaande bouw wil adviseren over de implementatie van duurzame energiesystemen en het uitvoren van energiebesparende maatregelen.
  een van de speerpunten daarin is het vervangen van (schuif) ramen en deuren, waarin wij , vanuit het verleden , ervaring hebben.
  de gedachte daarin is dat een goed opgeleid team, binnen een zo kort mogelijke tijd een compleet raam, inclusief afwerking, terugplaatst.
  Vr. groet,
  Bert pijnse van der Aa
  http://www.dehilversumseenergiewinkel.nl

 3. Reactie door: Edith van Dijk 14 april, 2010 om 10:46

  Bij het symposium duurzaam herstructureren gisteren in Eindhoven sprak Jan Bon, afdelingshoofd Vastgoedprojecten van Woonwaard zeer bevlogen over ketensamenwerking toepast in het groot onderhoud. R. Kesselaar, directeur Kesselaar &Zn. B.V. was zeer duidelijk hoe het allemaal sneller en beter kan met als doel minder overlast voor de huurder. Goed voorbeeld van samenwerken.

  zie ook de website: http://www.bouwketens.nl/