Bestaande Woning Bouw


Renovatiebeurs: lunchen met beton en staal

22 april, 2014 | door Gerben van Dijk

Ken je dat? Dat je op een beurs rondloopt en dat je even wilt zitten om iets te eten en even moet uitblazen van alle indrukken. En natuurlijk je mail en Twitter checken. Maar alle tafeltjes zijn bezet en er zit niets anders op dan bij een wildvreemde aanschuiven. Het overkwam mij onlangs op de Renovatiebeurs. Ik keek even rond, begaf me richting een tafeltje en vroeg of de plek nog vrij was. Hij, zijn mond vol met een hap van z’n broodje, knikte bij wijze van toestemming, dus ik streek neer.

Even later zaten we beiden te eten en ik vroeg hem wat hem op de beurs bracht. Hij gebaarde in de richting van de stand waar hij bij hoorde. Voor ik het wist zat hij enthousiast te vertellen over het product waarmee ze op de beurs stonden: een stalen ligger. Best bijzonder, een fabrikant van betonproducten die een stalen product promoot.

M’n onverwachte tafelgenoot vertelde dat ze hadden ontdekt dat bij vloerrenovatie in bestaande woningen regelmatig hun betonnen liggers gebruikt werden. Al snel meer dan 120 kg per stuk en die liggers werden dan met een paar mensen de woning ingedragen. Zwaar, onhandig en goed voor rugklachten.

Dat moest slimmer kunnen. Daarom hadden ze een stalen ligger gemaakt die net zo sterk is, maar nog maar 6,5 kg/meter weegt. Aanvankelijk kwam over de liggers een betonnen drukvloer maar dat kostte teveel droogtijd. Tijd die er in renovatietrajecten niet is. De bewoner wil er zo snel mogelijk weer in. Daarom wordt er nu simpelweg plaatmateriaal op de liggers geschroefd. Daar op komt dan de afwerkvloer.

Zo help je mensen in een dag aan een nieuwe vloer, die ook nog eens makkelijk herbruikbaar is als woningen op enig moment gesloopt zouden worden, zo wist hij te vertellen.

Ik had m’n broodje op, gaf hem een hand en bedankte hem voor het mooie verhaal. ‘Ga even op de stand kijken, dan kan je zien hoe het eruit ziet’ riep hij me na. Toen ik wegliep bedacht ik dat ik niet eens wist hoe hij heette. Deze ambassadeur van VBI. Mocht hij het lezen: Nogmaals bedankt!

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Bouwtechniek, Proces, Productinnovatie, Renovatie en onderhoud| 2 Reacties »

2 Reacties op “Renovatiebeurs: lunchen met beton en staal”

 1. Reactie door: Louis Hiddes 22 april, 2014 om 11:31

  Gerben,
  als hij midden zestig was – dan was het Frans Jordans

 2. Reactie door: Frans Jordans 13 mei, 2014 om 13:59

  Beste Gerben.
  Bedankt voor je prachtige
  “lunchpresentatie.”
  Geheel naar waarheid beschreven. En wat de amassadeur betreft had Louis gelijk. Groet
  Frans Jordans – VBI