Bestaande Woning Bouw


Renoveren geeft energie!

12 januari, 2009 | door Gerben van Dijk

‘Een zuinig huis? Met het energielabel zie je het zo’’, vertelt de overheid ons via commercials op radio en tv. Volgens Vereniging Eigen Huis valt daar nog het nodig op af te dingen. Wie een beetje heeft opgelet kan het niet zijn ontgaan: Woningen en andere gebouwen moeten vanaf 1 januari 2008 voorzien zijn van een energielabel. Nog afgezien van de kwaliteit van het label, feit is dat er massa’s woningen en gebouwen zijn die energie slurpen. Uit cijfers van SenterNovem blijkt dat bijna de helft van alle huizen met een energielabel valt in de ’allerslechtste’ E, F of G-categorieën. Uit recent onderzoek blijkt dat ook de veel overheidsgebouwen in de laagste categorieën scoren.’
energielabel

Inmiddels heeft de media-aandacht rond het label geleid tot een nieuwe versie, zodat in één oogopslag duidelijk wordt voor welk type woning het label is.

Eind 2007 organiseerde SBR in opdracht van SenterNovem een Bouwlokalen-serie over het energielabel. In tien bijeenkomsten zijn ca. duizend bouw- en installatieondernemers bijgepraat over het energielabel en welke rol zij hierin kunnen spelen.

Het minste dat bedrijven kunnen doen is hun klanten wijzen op de voordelen van energetische maatregelen. Uit de praktijk blijkt dat dit nog niet altijd gebeurt. Zo verhaalde een van de sprekers over een woning die vakkundig was gerenoveerd, met veel aandacht voor behoud van authentieke details; een kostbare ingreep. Helaas was er niet over energiebesparing gesproken en was nagelaten om de broodnodige isolatie aan te brengen. Resultaat: een G-label en de energierekening bleef ruim 500 euro per maand.

Veel mensen hebben geen idee van de hoogte van hun maandelijkse energiekosten. En al helemaal niet of dat veel of weinig is ten opzichte van vergelijkbare woningen. Heeft u enig idee hoe uw woning scoort en hoe hoog uw energierekening is? Met de kunt u snel een indruk krijgen hoe uw woning of die van een klant er voor staat. Tegelijk biedt dit instrument mogelijkheden om een beeld te krijgen van de effecten die bepaalde maatregelen op label en energierekening hebben. Nauwkeuriger is het EPA-Maatwerkadvies, dat specifiek op een woning en het gebruik ervan wordt afgestemd.

Deze instrumenten spelen ook een rol in ‘Meer met Minder’. Op 23 januari 2008 hebben de ministeries EZ en VROM, Bouwend Nederland, UNETO-VNI en EnergieNed dit convenant ondertekend om gezamenlijk de energetische kwaliteit van de bestaande (woning)voorraad te verbeteren. Vooruitlopend hierop heb ik alvast mijn eigen woning aangepakt; afgelopen jaar is de achterzijde van voorzien van nieuwe kozijnen met HR++-beglazing en zijn de gevels geïsoleerd. Het effect op mijn gasrekening was duidelijk merkbaar. Ook het comfort is aanzienlijk vooruitgegaan, met de koude van de afgelopen weken ook niet onaangenaam. De energiebesparingsverkenner gaf een verbetering van D naar B. Niet onaardig voor een woning uit 1927.

Wel of geen label, in veel gevallen geeft renovatie energie in de vorm van besparing en comfortverhoging. Om dicht bij huis te beginnen kunt u wellicht eerst uw eigen woning eens invoeren in de energiebesparingsverkenner. Succes verzekerd!

Deze column is eerder verschenen in het vakblad Renovatie. Dit is een geactualiseerde versie.

www.vrom.nl/pagina.html?id=38388
www.energiebesparingsverkenner.nl
www.energielabelgebouw.nl
www.kbi.nl
www.vrom.nl/energielabel
www.overgeld.nl/rubriek/consument/article3083548.ece
www.bouwlokalen.nl
www.vrom.nl/docs/200706-meer-met-minder.pdf

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Proces, Renovatie en onderhoud| 1 Reactie »

Een reactie op “Renoveren geeft energie!”

  1. Reactie door: http://www.meinebestefinanzierung.info/ 22 februari, 2017 om 10:42

    Haha! This was wonderful! We love to read about sensitive men (and yes I know some of them) but a majority of the men I know are just like this! Are you planning your own novel? OceanAkers @ aol.com