Bestaande Woning Bouw


Renoveren is een vak

1 oktober, 2009 | door Martin Liebregts

Het wordt me steeds duidelijker: renoveren is een vak. Dat doe je niet zomaar. Uitgebreide kennis en vaardigheden zijn nodig om in de praktijk te kunnen opereren. De renovaties van de afgelopen jaren hebben me dat nog eens extra duidelijk gemaakt. Als je het vak niet beheerst, wordt je geleid door de incidenten en vragen van de dag en verlies je het perspectief van de renovatie – kwaliteitsaanpassing voor de langere termijn – uit het oog.

Heerlen Wie√ęr

Er zijn veel personen, die het proces kunnen verstoren:

Oog voor kwaliteit vereist een bepaalde gedrevenheid. Je moet ergens voor willen gaan. En de winst wordt niet gerealiseerd om alleen de eigen belangen of die van de korte termijn na te streven. Bij wonen gaat het om het gebruik op korte en lange termijn. De kunst is fysieke condities te scheppen, die het wonen nu en in de toekomst mogelijk maken. En juist het zoeken van dit evenwicht maakt de kwaliteitsaanpassing van de bestaande woningvoorraad tot een uitdaging. Alleen praatjes helpen niet. Renoveren is een echt vak.

Op dit moment is er een tentoonstelling van El Lissitzky in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Een van de grondleggers van de nieuwe visie op bouwen, architectuur en kunst van meer dan negentig jaar geleden. Een inspiratiebron van veel studenten bouwkunde in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Er werd een relatie gelegd tussen nieuwe vormconcepten, de maakbaarheid van de wereld en de technologische ontwikkelingen. De laatste keer dat de bouwmeester van zich liet spreken! Of betekent het beheersen van het vak toch een hoge mate van generalisme? Ofwel het leggen van de relatie tussen techniek en context. Het antwoord luidt volmondig ja. Kwaliteit en vakuitoefening bestaan alleen in een context.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Productinnovatie, Stedenbouw en architectuur, Voorraad| Reacties uitgeschakeld voor Renoveren is een vak

Je kunt niet meer reageren!